Erişilebilirlik

Filistin Seçimleri Ertelendi


Filistin lideri Mahmut Abbas, oy verme işlemiyle ilgili bir anlaşmazlığı önesürerek önümüzdeki ay yapılması planlanan parlamento seçimlerini erteledi.

Abbas, bugün yaptığı açıklamada milletvekilleri ve parti liderleriyle yapılacak görüşmelerden sonra yeni bir seçim tarihinin belirleneceğini belirtti.

İslamcı Hamas örgütü seçimlerin ertelenmesini kınadı ve kararın ateşkes antlaşmasını ihlal ettiğini öne sürdü. Ancak, Hamas, daha önce yaptığı, seçimler ertelenirse ateşkese son vereceği tehditini tekrarlamadı.

Bu arada, silahlı kişiler bir Filistinli diplomatı kısa süreliğine rehin aldı. Militanlar, yeni polis adayları için yaş sınırı getirilmesini protesto ediyordu.

Filistin Seçimleri Ertelendi

Filistin lideri Mahmut Abbas, Temmuz ayının ortasında yapılması planlanan parlamento seçimlerini erteledi. Parlamento seçimlerinde militan Hamas örgütünün başarı göstermesi bekleniyordu. İsrail’in yok edilmesini isteyen silahlı örgütün seçimlerde başarı göstermesi de Abbas’ın barış görüşmelerini canlandırma girişimlerini olumsuz yönde etkileyebilirdi. Gözlemciler, seçimleri erteleme kararının bu nedenle alındığını belirtiyor.

Filistinli müzakereci Saeb Erekat, Amerika’nın Sesi Radyosuna verdiği özel demeçte, Hamas örgütünün, ayrı bir hükümet gibi davrandığını belirtti:

“Eğer demokratik ve yasaların üstünlüğü ilkesinin korunduğu bir toplum oluşturmak istiyorsanız, iki başlı yönetimlere izin veremezsiniz.”

Seçimlerin ertelenmesini kınayan Hamas, kararın 4 ay önce Filistin yönetimiyle yaptığı ateş kes antlaşmasını ihlal ettiğini bildirdi. Ancak, örgüt, ateşkese son verileceğinden sözetmedi.

İsrail, Hamas’ın seçimleri kazanması durumunda, Başbakan Ariel Şaron’un Gazze’den çekilme planının askıya alınabileceği uyarısında bulunmuştu. Şaron’un “Çekilme Planı” kapsamında, İsrail, Ağustos ayından itibaren 21 yerleşim birimini ve 8 bin Yahudi yerleşimciyi Gazze’den çekecek.

İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom şöyle konuştu: “Hamas’ın seçimleri kazanması ve iktidara gelmesi durumunda, hiç bir şey olmamış gibi Gazze’den çekilmemiz bana mantıksız geliyor.”

Gazze’den çekilme süreci tamamlandığında Mahmut Abbas’ın siyasi açıdan güçlenmesi bekleniyor – çünkü Abbas halkına barış sürecinin çıkarlarını kanıtlamış olacak. İşte bu nedenle, Filistin lideri Mahmut Abbas seçimleri Gazze’den çekilme sürecinin tamamlanmasından sonra yapılmasını tercih ettiği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG