Erişilebilirlik

Ankara'da Ortak Kıbrıs Stratejisi


Kıbrıs sorunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki hafta başında başlayacağı Amerika ziyaretinde, hem Başkan Bush’la, hem de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’la ele alacağı konuların başında yer alıyor.

Bu ziyaret öncesi dün akşam başkent Ankara’da Kuzey Kıbrıslı ve Türk liderler Kıbrıs konusunda ortak strateji belirledi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Ferdi Sabit Soyer ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül’le görüştü.

Yaklaşık üç saat süren toplantıda, Başbakan Erdoğan’ın 9 Haziran tarihinde New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Annan’la yapacağı görüşmede, Kıbrıs’la ilgili dile getireceği konular belirlendi. Erdoğan ın, Annan’a Rum Kesimi'nin çözüm yanlısı olmadığını belirtmesi ve Birleşmiş Milletlerin Rumların masaya oturması için baskı yapması gerektiğini söylemesi bekleniyor.

Görüşmede Annan’a, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın bugüne kadar attığı adımlar da hatırlatılacak. Başbakan Erdoğan, Kıbrıs’lı Türklere yönelik izolasyonun son bulması için Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nden, Amerika gibi adım atmasını da isteyecek. Bu hafta başında Amerikan kongresinden bir heyet Ercan Havaalanından giriş yaparak Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret etmişti.

Dün akşamki toplantıda Talat’ın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Siyasi işler danışmanı Prendergast’la yaptığı görüşme de değerlendirildi. Prendergast, Kuzey Kıbrıs temasları öncesi Rum tarafıyla da görüşmüştü. Rum kesiminin Birleşmiş Milletler yetkilisine Kıbrıs sorununa ilişkin taleplerini ilettiği belirtilmişti. Ancak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül bugün Avusturya ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, Rumların Türkiye’ye bu talepler konusunda yazılı bir öneri vermediklerini söyledi.

Kuzey Kıbrıs’lı liderler dün akşamki toplantının ardından bugün de Ankara temaslarını sürdürdü. Meclis Başkanı Bülent Arınç’la görüşen Talat görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısında, Kıbrıs’lı Türklerin Kıbrıs sorununa çözüm arzusunun devam ettiğini söyledi. Meclis Başkanı Arınç ise, Amerika kongre üyelerinin Kuzey Kıbrıs ve Ankara ziyaretlerini hatırlattı ve bu ilginin Avrupa Birliği’nden de beklendiğini ifade etti.

Bu arada, Başbakan Erdoğan Pazartesi günü gideceği Amerika ziyareti öncesi, bugün Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ı kabul ediyor. Erdoğan, bu ay sonunda Türkiye’den ayrılacak olan Edelman için veda yemeği veriyor.
XS
SM
MD
LG