Erişilebilirlik

1 Haziran 2005: Watergate Skandalındaki Gizli Kaynak Konu Alınıyor


Bugünkü Amerikan gazeteleri, manşetlerini 33 yıllık bir sırrın açığa çıkmasına ayırmış. Washington Post, eski başkan Richard Nixon’ın devrilmesine yol açan Watergate skandalında, gazetecilere haber sızdıran ve kod adı 'Deep Throat' yani 'Derin Boğaz' olan haber kaynağının eski FBI Başkan Yardımcısı Mark Felt olduğunu yazıyor.

"Felt’in bu açıklamayı yapmasında ailesinin henüz sağ iken yaptıklarından dolayı onurlandırılması gerektiği görüşü etkili oldu. Bu açıklama, tam da Washington’daki yetkililerle basın arasında sık sık tekrarlanan gizli haber kaynaklarının kullanımı konusundaki tartışmalardan birine denk geldi. Bu konunun tartışılmasının sağlıklı sonuçlar doğuracağı görüşündeyiz. Ancak bu ülkede, hukukun üstünlüğü kuralının en önemli zaferlerinden birini de bu tür gizli bir haber kaynağına, yani Mark Felt'e olan borçlu olduğumuzu hatırlamak gerekiyor."

USA Today de gizli haber kaynaklarının kullanımı konusunu meslek ahlâkı açısından sorguluyor. Gazete, Watergate skandalinde gizli haber kaynağı kullanımının önemli bir gazetecilik başarısına yol açtığını hatırlatıyor ancak bu anlayışın sorumsuz ve uydurma haberciliğe de kapı araladığını belirtiyor.

"Bu olayda, muhabirler verdikleri sözü tutarak geç de olsa gizli haber kaynağınının kimliğini açıklamadılar. Hiçbir şeyin uzun bir süre sır olarak kalmadığı bir şehirde, sırlarını 33 yıl boyunca gizlediler. Bu da gazetecilerin gizlilik sözünün ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Mark Felt gibi potansiyel haber kaynakları, açığa çıkma korkusu duyarsa, kamuoyu, hükümetin yaptıkları hakkında daha az bilgi sahibi olacak ve yetkililer daha fazla bilgi gizleyebilecektir."

Fransız halkının Avrupa birliği anayasasını reddetmesine ilişkin yorumlar da sürüyor. Almanya’da Sosyal Demokrat iktidarın yerel seçimde yaşadığı yenilgi sonrasında erken seçim kararı aldığını hatırlatan ve Hollanda halkının da Avrupa anayasasına hayır demesinin beklendiğini vurgulayan New York Times, Avrupa’nın bir kimlik krizi yaşadığı görüşünde.

"Hollanda’da bugün yapılacak referandumdan sonra, yeni bir anayasa taslağı hazırlanana kadar onay süreci askıya alınmalıdır. Ama, özellikle Türkiye, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerin üyelik müzakerelerinin ertelenmesi ihtimalinin olduğu böyle bir dönemde, Birliğe yeni üye olan Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinin, kendilerini bir yük gibi hissetmelerine izin verilmemelidir. Özellikle, Türkiye’nin kendi üyeliği konusundaki bu açık düşmanlığa büyük tepki göstereceği çok açıktır."

Boston Globe da, Fransız referandumunun Avrupalı yöneticilerle sokaktaki halk arasındaki uçurumu ortaya çıkardığını ileri sürüyor ve sonucun halkın küreselleşmeye de karşı çıktığını gösterdiğini savunuyor.

"Avrupalı liderler, akıllı davranmalı ve anayasa konusunu makul bir süre için ertelemelidir. Bu süre içinde de küreselleşmenin ve Avrupa Birliği’nin genişlemesinin yol açtığı sorunları çözmeye çalışmalıdır. Siyasi liderler, kendi çıkarlarına uygun bir anayasa için yeniden halkın desteğini istemeden önce, halkın güvenini kazanmaları gerektiğini anlamalıdır."

XS
SM
MD
LG