Erişilebilirlik

Egzersiz Yapın, Kanser Riskini Azaltın


Spor yapmanın yararlarını gösteren birçok araştırma yapıldı. Yeni bir araştırma da düzenli egzersiz yapmanın göğüs kanserinden ölümleri azalttığını gösteriyor. Egzersiz, göğüs kanserine yakalanmayı olduğu gibi, hastalığı yenenlerin yeniden kanser olmasını da önlüyor.

43 yaşındaki üç çocuk annesi Susan de Vries, spor yaptığını belli eden sağlıklı bir vücuda sahip. Oysa Susan dört yıl önce göğüs kanseri geçirmiş. İki göğsünü de aldırmak zorunda kalan Susan, ameliyattan bir hafta sonra yürüyüş yapmaya başlamış. Dört yıl sonra bugünse haftada dört saat jimnastik yapıyor.

Amerikan Tıp Derneği dergisi JAMA'da yayınlanan yeni bir araştırmanın sonuçları, egzersiz yapmanın göğüs kanserinden ölümleri yarı yarıya azalttığını kanıtlıyor. Boston’daki Brigham ve Kadın Hastanesi doktoru Michelle Holmes “Meme kanseri geçiren kadınların haftada üçle beş gün arasında yürüyüş yapanlarında, hiç egzersiz yapmayanlara oranla bu kanserden ölüm oranının yüzde 50 azaldığını gördük.” diyor. Holmes, bu araştırmayı yapan ekibin başkanı ve raporu hazırlayan doktor. Holmes’un araştırmasına üçbin göğüs kanseri geçirmiş kadın katılmış ve bu kadınların kanser sonrası sağlık durumları ve egzersiz alışkanlıkları 18 yıl boyunca izlenmiş.

Dookton Holmes, spor yapmayan kadınlara göre, az da olsa yürüyüş veya egzersiz yapan meme kanseri hastalarının ölüm oranında ciddi bir düşüş olduğunu söylüyor. Elbette bu, meme kanseri geçiren kadınların ağır spor yapmaları gerektiği anlamına gelmiyor.

Doktor Michelle Holmes, bu araştırmadan önce daha çok egzersizin daha yararlı olduğuna inandığını itiraf ediyor. Ancak araştırma, haftada üçle beş gün arasında yürüyüş yapan kadınların kanser sonrası çok sağlıklı bir yaşam sürdürdüklerini göstermiş. Doktor, bunu egzersizin vücutta yağ oranı ve meme kanseri riskini arttırdığı bilinen estrojen hormonunu azaltmasına bağlıyor. Egzersiz hormon düzeyleriyle bağlantılı kanser geçiren kadınlarda daha da yararlı oluyor. Egzersiz aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

Bostonlu Doktor Michelle Holmes da araştırmaya katılan üç bin kadının, göğüs kanseri için ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi gibi standart tedaviler gördüğünü hatırlatıyor ve egzersizin bu tedavilerin yerini almasının mümkün olmadığı uyarısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG