Erişilebilirlik

'Türkiye'yle Müzakereleri Engellemez'


Avrupa Parlamentosu Milletvekili Cem Özdemir, Fransa’nın Avrupa Anayasasına 'Hayır' demesinin, Türkiye’yle Avrupa Birliği arasında müzakerelerin başlamasını engellemeyeceğini söyledi.

Yeni anayasanın bugüne kadar 10 üye ülke tarafından onaylandığını hatırlatan Özdemir, dünkü sonucun büyük bir darbe olmasına rağmen onay sürecinin Ekim 2006 tarihine kadar devam edeceğini hatırlattı.

Cem Özdemir yazılı açıklamasında, Türkiye’nin yolundan şaşmaması gerektiğini savunuyor, müzakerelerin 3 Ekim tarihinde başlaması isteniyorsa reformların devam etmesi gerektiğini vurguluyor.

Haberlere göre, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da bugün, Türk hükümetine, üyelik müzakerelerinin planlandığı gibi 3 Ekim’de başlayacağı yolunda güvence verdi.

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransız hükümetinin ve muhalefet liderlerinin Türkiye’nin üyeliği konusunu siyasi bir araç olarak kullandığını söyledi. Erdoğan, Avrupa’nın tutumuna rağmen Türkiye’nin ilerlemeye ve demokrasisini güçlendirmeye devam edeceğini bildirdi.

Başbakan, Türkiye’nin reformları yalnızca Avrupa Birliği’ne girmek için değil, Tük halkının yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla yaptığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, sonucun Türkiye'yi ilgilendirmediğini ileri sürürken; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Avrupa Birliği'nin büyük bir zorlukla karşı karşıya olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG