Erişilebilirlik

Irak'ta Saldırılar Sürüyor: 21 Ölü


Bağdat ve çevresinde geniş kapsamlı güvenlik operasyonu başlatılırken, dün Irak genelinde düzenlenen saldırılarda 21 kişi öldü.

Bağdat’ta asayişi sağlamak için başlatılan operasyona 40 bin kadar asker ve polis katılıyor.

“Yıldırım” adı verilen operasyon çerçevesinde Bağdat’ın güneyinde çok sayıda kontrol noktası kuruluyor. Bu sabahtan itibaren de, polis ve askerler başkent sokaklarında devriye gezmeye başladı.

Dünkü saldırılardan biri Bağdat’ın güneyindeki bir kontrol noktasında düzenlendi. Bombalı araçla girişilen intihar saldırısında, dokuz Irak askeri öldü. Başkent çevresindeki diğer saldırılarda da aralarında polislerin de bulunduğu 12 kişi öldü.

Sünni ve Şii Liderler Arasında Görüşme

Bu arada Irak’ın önde gelen Sünni ve Şii liderleri, mezhep çatışmalarını önlemek amacıyla işbirliği yapacaklarını bildirdi. Liderler, ülkenin bir iç savaşa sürüklenmesine izin vermeyeceklerini de söyledi.

Irak’ta direnişçilere yakınlığıyla tanınan Sünni örgüt, Müslüman Din Adamları Birliği ve Irak’ın en büyük Şii siyasi partisinin askeri kanadı Bedir Örgütü’nün temsilcileri, ilk tur görüşmelerini tamamladı. Mezhep çatışmaları iki taraftan bazı din adamlarının ölümüyle sonuçlanmıştı. Bunun üzerine Mayıs ayı ortalarında hem Sünni, hem de Şii din liderler, duruma müdahale etmeye karar verdi.

Sünni örgütünün genel sekreteri Harith el-Dari, Bedir militanlarını, iki Sünni din adamına işkence ederek öldürmekle suçladı. Bombalı araçlarla düzenlenen saldırıların mağdurları olduklarını söyleyen Şii Araplarsa, el-Dari’nin bu suçlamalarına tepki gösterdi. Taraflara arabuluculuk önerisiyse, uzun süre Amerikan birlikleriyle çatıştıktan sonra, birkaç ay sessiz kalmayı yeğleyen, Şii din adamı Muktada el-Sadr’dan geldi.

Tarafların görüşme öncesinde birbirlerine sıcak mesajlar ilettiği bildirildi. Bağdat’taki Buratha Camisi’nin imamı ve Şii partisi, İslam Devrimi Yüksek Konseyi milletvekili Celaleddin Sagir, Sünnilerin kardeşleri olduğunu ve siyasi sürece tamamen dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Ümm el-Kura Camisi’ndeyse, Sünni bir imam, bütün Iraklılar arasındaki eşitliğe değindi ve Şii çoğunluğun Sünnilerin üstünde tutulmaması gerektiğini vurguladı.

Saddam Hüseyin döneminde önceliğe sahip Sünniler, bu kez dışlanmaktan korkuyor. Sünniler, 30 Ocak’taki seçimlere katılmamalarına rağmen, Şii Başbakan Ahmed Caferi, Sünniler için 6 bakanlık koltuğu ayırdı.

Arabuluculuk yapan Muktada el Sadr’ın temsilciliğinden yapılan açıklamada, görüşmelerin ilk turunda tarafların önemli engelleri aştığına dikkat çekildi. Sadr’ın bir yetkilisi, Sünni ve Şii liderlerin hafta içinde yeniden bir araya geleceklerini ve bu uzlaşmanın kendilerini ulusal birleşme hedefine götüreceğini söyledi.

'Zarkavi Hala Lider'

Bu arada El Kaide'nin Irak grubu, Bağdat'ta başlatılan operasyona karşı girişilen direniş hareketine Ebu Musab el Zarkavi'nin liderlik ettiğini duyurdu.

Grubun daha önce Zarkavi'ye ilişkin yaptığı diğer açıklamada militan liderin yaralandığı belirtilmişti. Irak içişleri bakanlığı da bu iddiayı doprulamış ve Zarkavi'nin yaralandığını söylemişti.

Militan grup, içişleri bakanlığının bu açıklaması üzerine yeniden bir açıklama yapmış ve Zarkavi'nin sağlık durumunun iyi olduğunu bildirmişti.

XS
SM
MD
LG