Erişilebilirlik

26 Mayıs 2005: Gazeteler Bush-Abbas Görüşmesine Yoğunlaşıyor


New York Times, başmakalesini Filistin Lideri Mahmut Abbas’ın Washington ziyaretine ayırmış. Gazete, İsrail’in Başkan Bush’tan Filistin liderine baskı yapmasını beklediğini hatırlatıyor ancak İsrail’in de barış için bazı adımlar atması gerektiğini vurguluyor.

"İsrail’in Ağustos ayında uygulamaya koymayı planladığı Gazze’den çekilme planı büyük önem taşıyor. Bu plan doğru bir biçimde hayata geçirilirse, barış umudunun canlanmasını sağlayabilir. Ancak yerleşimcilerle İsrail ordusu arasında çatışmalar çıkarsa ve Hamas, Gazze’den çekilmekte olan yerleşimcilere saldırırsa barış planına geri dönmek imkansız hale gelir. Bush, Abbas’a, Hamas’ın böyle bir girişimde bulunmasını önlemek için baskı yapmalıdır. Ama Abbas’a baskı yaparken, yakın dostu Şaron’a da bir mesaj vermelidir. Barışa giden yolda, iki tarafın da adım atması gerekiyor."

Boston Globe da, Filistin’de seçime gidileceğini hatırlatıyor ve Mahmut Abbas’ın Hamas karşısında kazanacağı bir zaferin hem İsrail’in güvenliği hem de Başkan Bush’un Ortadoğu’da demokrasiyi yayma planı açısından büyük önem taşıdığını belirtiyor:

"Bush ve Şaron, Amerika’nın ve İsrail’in çıkarları adına, Abbas’ın konumunu güçlendirmek için ellerinden geleni yapmalıdır. Bush, söz verdiği ekonomik yardıın bir an önce yapmalı ayrıca Abbas’ı desteklediğini açıklamalıdır. Bush, İsrail’in Gazze’den çekilme planı gerçekleşir gerçekleşmez, Amerika’nın iki devlete dayalı kalıcı bir çözüm için İsrail’le Filistin’i masaya oturtacağı mesajını vermelidir."

Washington Post, Başkanın eşi Laura Bush’un Ortadoğu gezisini değerlendirdiği makalede, Bayan Bush’un Mısır devlet başkanı Hüsnü Mübarek’e destek vermesini eleştiriyor. Gazete, Başkan Bush’un Ortadoğu’da demokrasiyi yaymak istediği bir dönemde, diktatör olarak tanımladığı Mübarek’le yakın ilişki içinde olmasını bir çelişki olarak yorumluyor:

"Geçmişte bir çok Arap diktatörü göstermelik seçimler yaptı. Bu nedenle Mısır’da bu yıl yapılacak seçimlerin gerçekten demokratik mi geçeceği yoksa yeni bir düzenbazlık mı olacağı büyük önem taşıyor. Muhalefetin referandumu boykot çağrısı, düzenlediği protesto gösterileri ve Mübarek’e bağlı polislerin bu gösterileri güç kullanarak dağıtması, aslında seçimlerin nasıl olacağını da gösteriyor. Mısır diktatörünü özgür ve adil bir seçim yapmaya zorlayabilecek tek güç, Beyaz Saray’ın müdahalesidir. Ama Mübarek ve Mısır halkı, Laura Bush’tan bu demokrasi rezaletinin takdire şayan olduğu açıklamasını duydu."

Christian Science Monitor gazetesi, Savunma Bakanlığı’nın uzayı silahlandırma projesine karşı çıkıyor ve Başkan Bush’un bu plana onay vermemesi gerektiğini savunuyor. Gazete, uzayda girişilecek böyle bir maceranın yepyeni sorunlar yaratacağını ileri sürüyor:

"Silahlanmış uydular veya uzay uçakları, bir başka ülkenin uydularını 20 dakika içinde vurabilir. Bu da, o ülkenin kendisine yönelebilecek bir saldırıyı görmesini engelleyebilir. Oysa, Rusya, Amerika ve Çin arasındaki barış şeffaflığa, saydamlığa dayanıyor. Bir başka ülkenin uzayı gözlemesini önlemek veya uzay ticaretini rehin almak, yeni bir silahlanma yarışını başlatacaktır."

XS
SM
MD
LG