Erişilebilirlik

Amerika: Af Örgütü Haksız


Uluslararası Af Örgütü, terörle mücadelenin insan haklarına zarar verdiğini açıkladı ve bundan, büyük ölçüde Amerika’yı sorumlu tuttu.

Örgüt dün yayınladığı yıllık raporda, hükümetlerin terörle mücadele adına devletler hukukunu ve uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini bildirdi. Af Örgütü, Amerikan hükümetini, devletler hukukunu hiçe saymak ve tutuklara kötü muamele yapmakla suçladı.

Bush yönetimi bu iddiaları saçma ve desteksiz olarak niteleyerek reddetti. Beyaz Saray terörle savaşın, terörizmi önlemek yerine tüm dünyada insan hakları standartlarını düşürdüğü ve terörle mücadele bahanesiyle, hükümetlerin, uluslararası hukuk ilkelerini çiğnemesine yol açtığı iddialarını kabul etmedi.

Örgütün raporunda Washington’un işkenceyi yeniden tanımlama girişimlerinin, ülkelere insan haklarını korkusuzca çiğneme serbestliği getirdiği iddia ediliyordu.

Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan Uluslararası Af Örgütünün tespitlerinin saçma olduğunu ve gerçeklere dayanmadığını söyledi.

“Amerika insan haklarını koruma ve insan onuruna saygı alanlarında öncülük yapan bir ülkedir. Irak ve Afganistan’da 50 milyon insanı özgürlüğe kavuşturduk. Yeryüzünde demokrasi ve özgürlüğü yayıp, bu sayede insanların hukuk düzeniyle idare edilmesini ve azınlık haklarını koruyacak mekanizmalarının kurulması için çalışıyoruz.”

Beyaz Saray sözcüsü, Bush yönetiminin kadın haklarını savunduğunu, AIDS hastalığının yayılmasını önleme çalışmalarına fon sağlayarak sevgi ve saygının paylaşılmasına öncülük ettiğini de kaydetti.

Uluslararası Af Örgütü Amerika’nın dünyada insan haklarına saygı standartlarını belirlediğini ve bu alanda en önemli örnek ülke olduğunu kabul ediyor. Ancak örgüt, terörle savaş adı altında uluslararası insan hakları standartlarının açıkça çiğnenmesinin, Amerika’nın insan hakları alanında dünyaya liderlik yaptığı iddiasını boşa çıkarttığını belirtiyor.

Örgüt ayrıca Irak’ta işlenen savaş suçları ile Amerika’nın kontrolündeki hapishanelerdeki kötü muamelenin tüm dünyaya, güvenlik uğruna insan haklarından fedakarlık edilebilir, mesajı verdiğini söylüyor. Beyaz Saray sözcüsü bu suçlamaya karşılık olarak, Ebu Gureyb olayı sanıklarının hüküm giymekte olmasının, Amerika’nın insan haklarını korumadaki ciddiyetini kanıtladığını belirterek, şunları söyledi.

“Biz hukuk kuralları ve değerlerimize dayanan bir toplumuz. Sadece yasalara değil, değerlerimize de büyük önem veririz. Kuşkusuz iddianız, Amerika’nın yeryüzündeki imajına düşen bir lekedir. Fakat bizim bu konuda yaptıklarımıza bakarsanız, insan hak ve onuruna verdiğimiz değeri görürsünüz. İhlaller olduğu zaman bunu yapanları mesul tutarız. Bu ihlallerin bir daha tekrarlanmaması için gereken önlemleri alırız. Ve bunu, örnek olabilmek için, tüm dünyanın gözleri önünde, açıkça yaparız."

Uluslararası Af Örgütü Amerika’yı, askeri personelini, uluslararası mahkemelerde yargılanmasını önlemek için, öteki ülkeleri anlaşmalar imzalamaya zorlamakla da suçladı. Başkan Bush Amerikalı askeri ve diplomatik görevlileri, siyasi amaçlarla kullanılabilecek yargılamalardan koruyacağını söylüyor.

XS
SM
MD
LG