Erişilebilirlik

Karzai Eleştirilere Sert Tepki Gösterdi


Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ülkesindeki uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele programına, Amerika’dan yöneltilen eleştirileri reddetti ve yeterli destek bulamamaktan yakındı.

Karzai, uyuşturucuyla mücadele programında dış dünyanın verdiği desteği “gönülsüz” diye niteledi ve ülkesindeki Amerikan askeri operasyonunun, daha sıkı denetim altına alınması çağrısında bulundu.

Yarın Başkan Bush’la Beyaz Saray’da bir araya gelecek olan Karzai, CNN televizyonuna verdiği demeçte, iki Afgan vatandaşının Amerikalılarca gözaltında tutulduğu sırada ölmesini de kınadı.

Karzai, gözaltında ölüm olayına karışan Amerikalıların cezalandırılmasını istedi, ancak bu olayın, genelde Amerika’ya mal edilmemesi gerektiğini de söyledi.

Amerikalı yetkililer Birleşmiş Milletler’in de kınadığı olaya karışan 7 Amerikan askerinin cezalandırıldığını bildirdi.

Afgan devlet başkanı, ülkesindeki haşhaş tarlalarının yüzde 30’unun imha edildiğini de söyledi ve uluslararası toplumun, Afganistan’ı eleştirmek yerine, yardım etmek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini belirtti.

Amerikalı Yetkililerden Karzai'ye Ağır Eleştiri

New York Times gazetesi, Afgan Devlet Başkanı Karzai’nin, ülkesindeki uyuşturucu ticaretiyle yeterince mücadele edemediği gerekçesiyle, Amerikalı yetkililerin eleştirilerine hedef olduğunu yazmıştı.

Gazete Kabil’deki Amerikalı diplomatların, haşhaş üretimiyle mücadelenin çok yavaş gittiğine dair, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice’a bir not gönderdiğini bildirdi.

Notta, yerel yetkililerin, Amerika tarafından finanse edilen, haşhaş tarlalarını imha programına engel olduğu belirtiliyor, başta Devlet Başkanı Karzai olmak üzere, Afgan yetkililerin bu direnişle başa çıkmak için yeterli çaba sarf etmediği vurgulanıyor.

XS
SM
MD
LG