Erişilebilirlik

20 Mayıs 2005: Irak'ın Bölünme İhtimali Ele Alınıyor


New York Times, Irak’ın bölünme ihtimalini mercek altına aldığı başmakalesinde, Bush yönetiminin, sonunda bu tehlikenin farkına vardığını belirtiyor. Gazete, Irak’taki karışıklığın, İran’ın işine yarayacağı yorumunda bulunuyor ve Irak hükümetinden Sünnileri de kapsayacak bir siyasi yaklaşım geliştirmesini istiyor:

"Ocak ayındaki seçimlerde milyonlarca Şii ve Kürt, daha iyi ve daha demokratik bir Irak istedikleri için yaşamlarını tehlikeye atarak sandık başına gitti. Ancak sonraki aylarda, siyasi çekişmeler arttı, isyancıların saldırıları yoğunlaştı ve kamu hizmetleri daha da kötüye gitti. Yapılan kamuoyu yoklamaları, halkın büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını gösteriyor. Şii ve Kürt koalisyonunun liderleri, Sünni komşularını da sürece katacak kararlı ve cesur adımlar atmadığı sürece, yeni bir Irak düşüncesi giderek yok olacaktır."

Christian Science Monitor, uluslararası topluluğun bu yaz Kosova’nın statüsü sorununu gündeme alacağını hatırlatıyor. Gazete, Batılı ülkeler arasında, Kosova’ya bağımsızlık verilmesi düşüncesinin güç kazandığını belirtiyor ve bu düşünceye destek veriyor. Ancak gazete, Kosova’nın bağımsızlığının, bazı sorunları da beraberinde getireceğine dikkat çekiyor:

"Bağımsızlık sadece Sırpları değil, Arnavut azınlığa sahip diğer bölge ülkelerini de etkileyeceği için, yeni sorunlara yol açacaktır. Ayrıca, Batı, bağımsız bir Kosova yaratılmasına yardımcı olursa bu, Moldova, Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelerde de ayrılıkçı akımlara yol açabilir. Bütün bu risklere ve sorunlara rağmen yine de bağımsızlık en iyi seçenektir. Sırpları Kosova’dan vazgeçmeye ikna etmek içinse, Avrupa Birliği ve NATO üyeliği gibi, dünyanın demokratik ülkeleriyle bütünleşecekleri konusunda taahhütte bulunulmalıdır. Bunun dışında, Kosova’daki Sırp azınlığın korunması konusunda garanti verilmelidir."

Newsweek dergisinin, Amerikan karşıtı gösterilere yol açan “Kuran’a hakaret” haberinin yankıları da sürüyor. Washington Post, derginin haberi geri çektiğini ve özür dilediğini hatırlatıyor, ancak Bush yönetimini, olayı bir siyasi istismar malzemesi haline getirmekle suçluyor. Gazete, Kuran’a hakaret haberi doğru olmasa bile, Müslüman tutuklulara yönelik birçok uygulamanın aşırı İslamcılara propaganda malzemesi sağladığını vurguluyor:

"Aralık 2002’de, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in de onayıyla, Guantanamo’da sorgulama yapanlara, Müslüman tutukluların sakallarını kesme yetkisi tanındı. Ayrıca, tutukluları korkutmak için köpeklerin kullanılmasına izin verildi. Rumsfeld’in yaptırdığı resmi bir soruşturmaya göre, bu uygulamalar Amerika’nın başka yerlerde kurduğu tutuklama merkezlerine de yayıldı. Eğer Bush yönetimi, geçen hafta yaşanan şiddet olaylarının nedenini ortadan kaldırmak istiyorsa, tutuklulara muamele konusundaki soruşturmayı hızlandırmalıdır. İslamiyet’e hakaret edilip edilmediği de soruşturma kapsamına alınmalı ve soruşturmanın sonucu kamuoyuna açıklanmalıdır."

Los Angeles Times, Amerika’nın Özbekistan’daki olaylar karşısında izlediği politikayı eleştiriyor ve Özbek lider İslam Kerimov’u bir zorba olarak tanımlıyor. Kerimov’un terörle mücadele gerekçesiyle Amerika’nın desteğini arkasına aldığını belirten gazete, bir diktatörün ne kendi ülkesinin, ne de müttefiklerinin çıkarlarına hizmet edebileceği görüşüne yer veriyor.

"Kerimov, yabancı basının, kendi yönetimini zorbalıkla suçladığını söyledi. Ancak bu tanımlama, gerçeği yansıtıyor. Cezaevlerinde binlerce siyasi tutuklu var. İşkence çok yaygın. Hükümet, İslamiyet’i tam bir denetim altında tutuyor. Seyrek olarak yaşanan protesto gösterileri ise, teröristlerle mücadele ettiğini söyleyen Kerimov tarafından bastırılıyor. Amerika, yaptığı yardımın en azından bir kısmını, Özbekistan’da siyasi ve dini özgürlüklerin genişletilmesi koşuluna bağlamalıdır. Aksi taktirde, Kerimov’un terör ve şiddet konusundaki sözleri gerçek olacaktır."

XS
SM
MD
LG