Erişilebilirlik

18 Mayıs 2005:AİHM'nin Öcalan'la İlgili Kararının Türkiye'de Yankıları


Christian Science Monitor muhabiri Yigal Schleifer, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Abdullah Öcalan’la ilgili kararının Türkiye’deki yankılarını aktarıyor. Muhabir, AKP hükümetinin, Öcalan’ın yeniden yargılanması konusunda Avrupa Birliği’nin talepleriyle ülke içinden gelen baskılar arasında sıkıştığı görüşünde.

"Türklerin büyük bir kısmı, Öcalan’ı tek celsede mahkum edilecek bir suçlu olarak görüyor. Ancak siyasi gözlemciler, Kürtler arasında hala önemli bir desteğe sahip olan PKK liderinin yeniden yargılanması durumunda Kürt sorununun da yeniden tırmanabileceği uyarısında bulunuyor. Türklere göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararı, Avrupa’nın, Türkiye’nin kaygılarını önemsemediğini gösteriyor. Türkler, ayrıca, Avrupa’nın, azınlıklara daha fazla hak verilmesini sağlayarak ülkeyi bölmeye çalıştığına inanıyor."

New York Times, Bush yönetiminin Newsweek dergisinin Kuran’a hakaret haberi karşısında takındığı tavrı eleştiriyor. Newsweek’in, Guantanamo’daki Müslüman tutuklulara baskı uygulamak için Kuran’a hakaret edildiği yönündeki haberi birçok ülkede Amerikan karşıtı gösterilere yol açmıştı. New York Times, Beyaz Saray’ın, Newsweek dergisinden, sorumlu ve Amerika’nın imajını göz önünde tutan bir yayıncılık talep ettiğini ancak bu talebine kendisinin bile uymadığını yazıyor.

"Eğer Savunma Bakanlığı, haberler konusunda bu kadar hassas ise, önce dergideki iddianın temelini oluşturan Guantanamo raporunu açıklamalıdır. Bush yönetimi, ayrıca, Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’nin tutukluları, Kızılhaç’tan yasadışı biçimde nasıl sakladığını gösteren rapor da dahil olmak üzere bütün kötü muamele raporlarını açıklamalıdır."

Washington Post ise, Mısır’da yapılacak devlet başkanlığı seçiminin demokratik bir biçimde gerçekleşmesi için Başkan Bush’a çağrıda bulunuyor. Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in bu yıl ilk kez seçimlere başka adayların da girmesine izin verdiğini kaydeden gazete, pratikte ise Mübarek’in istemediği hiç kimsenin adaylık için gerekli şartları yerine getiremeyeceğini belirtiyor.

"Devlet medyası, Hüsnü Mübarek lehine yoğun bir kampanya yürütüyor ve yerel yetkililer mevcut koşullarda seçimin adil geçmesi konusunda bir garanti veremeyeceklerini söylüyor. Bush, bu koşulların değişmesinde ısrar etmelidir. Hükümetin muhalefeti taciz etmeye son vermesini, siyasi faaliyetlere hoşgörüyle yaklaşmasını, medyadan eşit biçimde yararlanılmasını, uluslararası gözlemcilerin de yardımıyla seçim yolsuzluklarına karşı önlem alınmasını istemelidir. Mevcut koşullar değişmezse, seçimler göstermelik olmaktan öte gidemeyecektir. "

Özbekistan’ın Andican kentinde çıkan kanlı ayaklanmaya değinen Washington Times ise, Özbek lider İslam Kerimov’un ülkeyi demir yumrukla yönettiğini ancak terörle mücadelede Amerika’yla işbirliği yaptığını hatırlatıyor.

"Bush yönetiminin asıl sorunu Özbekistan’daki terör tehdidiyle Kerimov’un otoriter rejimi arasında tercih yapmaktır. Bush, yemin törenindeki konuşmasında, özgürlük isteyen her milletin yanında olacağını söylemişti. Ancak gerçek demokratik reformcularla radikal İslamcılar arasında bir ayrım yapmak gerekiyor. Bush yönetimi, Kerimov’a reform için baskı yaparken, demokratikleşmenin Özbekistan’ın ikinci bir Afganistan’a dönüşmesine izin verilmemelidir."

XS
SM
MD
LG