Erişilebilirlik

Rice: Özbekistan'daki İhlallere Göz Yummuyoruz


Özbek muhalefet lideri Nigar Hidayetova, geçen hafta Andican’daki olaylarda 745 kişinin öldüğünü belirtirken, hükümet ölü sayısını 169 olarak açıkladı.

Hür Köylü Partisi, Andican’da 500’den fazla, yakındaki Paktabat’da ise 200 kişinin öldüğünü bildirdi. Hür Köylü Partisi Başkanı Hidayetova, ölenlerin yakınlarıyla yapılan görüşmeler sonucu bu rakama ulaşıldığını ve ölü sayımının devam ettiğini söyledi.

Adalet bakanı ölen 169 kişiden 32’sinin güvenlik görevlisi, geri kalanların da terörist olduğunu iddia etti. Devlet Başkanı İslam Kerimov, askerlerin göstericilere ateş açmadığını savundu ve şiddet olaylarından hükümeti devirmeye çalışan radikal dincileri sorumlu tuttu.

Amerika Dışişleri bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, haberlerden derin üzüntü duyulduğunu söyledi, silahsız sivillerin üzerine ateş açılmasını Washington’un kınadığını bildirdi. Sözcü, göstericilerin şiddet eylemlerine başvurmaları ve bir hapishaneye saldırarak, teröristler dahil binlerce tutukluyu serbest bırakmalarını da eleştirdi.

Dün akşam saatlerinde Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice da Özbekistan’da yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Özbekistan’da yaşanan olayların gerçek yüzünün ortaya çıkması için baskı yaptıklarını açıkladı. Bakan ayrıca, terörizm konusunda işbirliği yapmalarına rağmen, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un insan hakları uygulamalarını sürekli olarak eleştirdiklerini belirtti.

Condoleezza Rice dün akşam İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile katıldığı bir toplantıda, Özbek makamlarının insan haklarını çiğneyen uygulamalarına Amerika’nın göz yumduğu suçlamalarını reddetti. Rice, “Amerika bu reformların yapılması için açık bir dille, sürekli baskı yaptı” dedi. Dışişleri bakanı Andican’da, yüzlerce kişinin öldüğü bildirilen olaylarla ilgili Kerimov hükümetinden bilgi vermesini beklediklerini de kaydederek şöyle konuştu:

“Birçok insan hayatını kaybetti. Bu, şüphesiz büyük kaygı yarattı. Ancak, birçok günahsız insanın bu tür olaylarda ölmemesi gerekirdi. Kimse, hiçbir hükümetten teröristlerle görüşmesini istemiyor. Buradaki asıl konu, Özbek toplumunun açıklığa ve reforma ihtiyaç duymasıdır. Kayıtlara da bakarsanız, Kerimov hükümetinden bu reformları yapmasını uzun bir süredir, sık sık istediğimizi görürsünüz.”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher da Taşkent’teki Amerikalı ve diğer ülke diplomatlarının, iktidarla muhalefet arasında çelişkili iddialara konu olan, kanlı olayların gerçek yüzünü belirlemek amacıyla bilgi topladıklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG