Erişilebilirlik

Newsweek Özür Diledi: Kuran'a Hakaret Yok


Newsweek dergisi “Amerikan ordusunun yürüttüğü soruşturmada Kuran’a hakaret edildiğini gösteren kanıt bulundu” şeklindeki haberini geri çekti. Newsweek dergisinin editörü Mark Whitaker Beyaz Saray ve Savunma Bakanlığı’nın, yalan olduğunu açıklamalarından sonra, haberi geri aldı. Derginin açıklamasında, “Şu andaki bilgilerimize dayanarak daha önce yayınladığımız, askeri soruşturmada Guantanamo üssünde Kuran’a hakaret edildiği belirlendi, şeklindeki haberimizi geri alıyoruz”. denildi.

Aynı dergi 9 Mayıs’taki sayısında da “Guantanamo üssündeki bir soruşturmacının, Müslüman tutuklular arasında korku yaratmak amacıyla Kuran’ı tuvalete attığını” iddia etmişti. Dergi bu haberini de dün geri aldı. Bu konudaki yalanlamada da, “bize bu bilgiyi veren bir yetkili, bu olayı hangi kaynakta okuduğunu hatırlamıyor” dendi. Newsweek’in yayını Pakistan, Hindistan ve Afganistan’da şiddetli gösterilere yol açtı ve protesto eylemlerinde 17 kişi öldü. Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld bu olaylarla ilgili olarak dün şu yorumu yaptı:

“İnsanlar hayatını kaybetti. Bu insanların ölmesi büyük talihsizlik oldu. Herkesin ne söylediğine ve ne yaptığına çok dikkat etmesi gerekir.”

Genel Kurmay başkanı Orgeneral Richard Myers da yürütülen Soruşturmada Newsweek dergisinin haberini doğrulayacak hiçbir kanıtın bulunamadığını açıklarken şöyle konuştu:

“25 bin belgeyi inceledik. İddia edildiği gibi bir olayın yaşandığını belirten hiçbir kanıt bulunmadı. Protesto amacıyla, birden fazla tutuklunun Kuran sayfalarını yırtıp tuvalete atmasından başka bir olaya rastlamadık. Amerikan askerlerinin her hangi bir kusurunu bulamadık.”

Newsweek Editörü Mark Whitaker yazılı bir açıklamayla verdikleri haberi geri aldı. Whitaker ayrıca, olaydan duyduğu üzüntüyü belirtti ve yayınladıkları haber yüzünden ölenler için derin acı duyduğunu söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher Amerika’nın Sesi’ne verdiği mülakatta askeri hapishane görevlilerinin, tutukluların dini ile Kuran’a saygı konusunda çok sıkı talimat altında olduklarını belirtti.

XS
SM
MD
LG