Erişilebilirlik

Sezer Portekiz'e Gidiyor


Ankara haftaya liderlerin yoğun yurtdışı temaslarıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer bugün üç günlük resmi bir ziyaret için Portekiz’e gidiyor. Sezer Portekiz’in başkenti Lizbon’da, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Parlamento Başkanı’yla görüşecek.

Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanısıra, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin de ele alınması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan Rusya'da

Moskova’da yapılan İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 60’ıncı yıldönümü törenlerine katılan Erdoğan’ın ziyareti, Ankara’dan yakından takip ediliyor.

Erdoğan’ın Moskova’da Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’la görüşüp görüşmeyeceği merak konusuydu. Rusya ziyareti öncesi dün Esenboğa havaalanında kısa bir açıklama yapan Başbakan Erdoğan, Koçaryan’la görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin bir soruya “Şu anda kesinleşen bir şey yok. Talep de yok. Yarınki merasimde birbirimizi gördüğümüz zaman tokalaşırız” cevabını vermişti. Erdoğan bugün Moskova’daki törende Koçaryan’la karşılaştı ve tokalaştı. İki lider arasında kısa bir konuşmanın geçtiği de belirtiliyor. Ancak bu konuşmanın içeriği konusunda Ankara’ya yansıyan bir detay henüz olmadı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, “9 Mayıs Avrupa Günü” nedeniyle bugün Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Ankara’daki diplomatik misyon temsilcilerine öğle yemeği veriyor.

Gül’ün davette Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine destek verilmesi konusundaki isteğini tekrarlaması bekleniyor. Dışişleri Bakanı davetten sonra Balkan zirvesine katılmak üzere Romanya’nın başkenti Bükreş’e gidecek.

Abdullah Gül, “9 Mayıs Avrupa Günü” nedeniyle dün yayınladığı yazılı mesajda, Türkiye’nin müzakare sürecinin başarıyla sonuçlanması için üzerine düşenleri yerine getireceğini belirtmiş ve Türkiye’nin yeniden şekillenmekte olan Avrupa mimarisinde hak ettiği yeri alacağını kaydetmişti.

Cumhurbaşkanı Sezer’den de benzer bir mesaj gelmiş ve Sezer yayınladığı mesajda, Türkiye’nin temel beklentisinin Avrupa Birliği ile müzakerelerin 3 Ekim’de başlaması olduğunu bildirmişti.

XS
SM
MD
LG