Erişilebilirlik

Bush Gürcistan'a Geçti


Moskova ziyaretini tamamlayan Başkan Bush Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e gitti.

Havaalanında Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili tarafından karşılanan Bush, daha sonra başkentte onuruna verilen oruna bir folklor gösterisini izledi.

Başkan, bugün Tiflis’in ana meydanında demokrasiyi destekleyen bir konuşma yaptıktan sonra Gürcistan’dan Washington’a dönecek.

Başkan Bush, daha önce Moskova’da İkinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin 60’ıncı yıldönümü etkinliklerine katılmıştı.

Törende konuşan Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, İkinci Dünya Savaşı yıllarında müttefik ülkelerin yardımını ülkesinin asla unutmayacağını söyledi.

Moskova’nın ünlü Kızıl Meydanı’nda yapılan tören, genç yaşlı 7 binden fazla askerin geçit resmiyle başladı. İkinci Dünya savaşı sırasında askerlik yapmış ancak sağlığı yürüyüşe katılmaya elverişli olmayan kişiler törene, o zamandan kalma askeri araçlarla katıldı.

Putin bir saatten fazla süren geçit resminden sonra yaptığı konuşmada, yurtlarının özgürlük ve bağımsızlığı için milyonlarca Rusun kendini feda etmekten kaçınmadığını söyledi.

Vladimir Putin, Rusya’nın savaşı müttefik ülkelerle birlikte kazandığını belirtti ve “Biz ve onlar ayırımı yapmıyoruz” dedi. Dünyanın asla o günlere dönmemesi gerektiğini belirten Rusya Cumhurbaşkanı, bugün uluslararası terörizme karşı verilen mücadelenin İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazilere karşı verilen mücadeleden farklı olmadığını vurguladı.

Dünyada barış ve istikrarın tehdit edilmesine asla izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Putin, sözlerine “Ne soğuk ne de sıcak artık kimse savaş istemiyor,“ diyerek son verdi.
Putin’in konuşmasından sonra Rus MIG ve Suhkoi savaş uçakları alanın üzerinden gösteri uçuşu yaptı. Uçaklar alanın üzerinden geçerken kanatlarından Rus bayrağının renkleri olan kırmızı, beyaz ve mavi renkli dumanlar çıkıyordu.

İkinci Dünya Savaşı'nın sona erişinin 60'ıncı yıldönümü kutlamalarına Başkan Bush’un yanı sıra, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de katıldı. Aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu dünya liderleri geçit resminden sonra Kızıl Meydan’daki Meçhul Asker anıtını ziyaret etti ve daha sonra Kremlin’de onurlarına verilen yemeğe katıldı.

İkinci Dünya Savaşı’nda ölenlerin yarısını, yani yaklaşık 25 milyonunu Sovyet vatandaşlarının oluşturduğu tahmin ediliyor. Bundan ötürü Zafer Bayramı Rusların en önemli bayramı sayılıyor.

XS
SM
MD
LG