Erişilebilirlik

Amerikalıların Göçmenlere Bakışı


Kalifornia eyaleti, bu ülkeye gelen göçmenlerin yerleşmek için en çok tercih ettikleri yerlerden biri.

Örneğin Los Angeles, Afrika’dan Asya’ya, Asya’dan Ortadoğu’ya kadar birçok ülkeden göçmen barındırıyor. Kentte en fazla Koreli ve Filipinli göçmen var.

Göçmenlerin çoğu genellikle kendi uluslarından olanların yaşadığı yerleri tercih ediyor. San Francisco’daki Çin Mahallesi bu yüzden her zaman eski-yeni göçmenlerin vazgeçemediği bir yer.

Göçmenler burada İngilizce konuşmadan; işlerini rahatlıkla yürütebiliyor.

Çinli Liang Liang, amcasıyla birlikte küçük bir dükkan işletiyor. Liang müşterilerinin çoğunun Koreli, Filipinli veya Meksikalı olduğunu söylüyor. Liang müşterileriyle, çoğu zaman ya bozuk bir İngilizceyle ya da başka dillerde anlaşıyor.

Kaliforniya’da yaşayan göçmenlerin üçte biri Latin kökenli. Eyaletin, bir zamanlar İspanya’nın sömürgesi olan Meksika’ya bağlı olması Latin göçmenlerin Kaliforyia’ya duyduğu ilgiyi açıklıyor. Eyalet, milyonlarca kaçak göçmen için de son derece cazip.

Amerika Göçmenlik Reform Federasyonu’ndan İra Mehlman, kaçak göçün bir an önce durdurulmasını istiyor; yasal yollardan girenlerin de sayısının azaltılmasını öneriyor. Mehlman, “Amerika, bu ülkeye gelmek isteyen herkesi kabul edemez” diyor.

Mehlman şöyle konuştu: "Bildiğiniz gibi dünya nüfusu 1830 yılında bir milyarı bulmuştu. 2005 yılında bu rakam 6, 5 milyar. Her on yılda nüfusa bir milyar kişi katılıyor. O yüzden 1800’lü yıllardaki kuralları günümüz şartlarında uygulamak son derece zor. O zamanlar hem dünya hem de Amerika kıtası günümüzdeki kadar kalabalık değildi."

Geçmişte de, bazen işini kaybetme bazen de yabancı kültürlerin istilasından korkanlar, göçmenlerin sayısını azaltmak için çeşitli girişimlerde bulundu. 19’uncu ve 20’inci yüzyılın başlarında, Kaliforniya göçmenlik aleyhtarı akımların merkeziydi.

San Francisco Kütüphanesi’nden Susan Goldstein, dönemin şarkılarında, el ilanlarında Çin ve Japonya’dan gelen göçmenlere yönelik tepkinin belirgin olduğunu söylüyor.

Goldstein şöyle konuştu: "İşçi sendikalarının Çin ve Japonya’dan San Francisco’ya gelen göçmenler aleyhinde gösteriler düzenlediğini ortaya koyan afişlere de rastlamak mümkün. Hatta, bir puro kutusunun üzerinde, “Beyaz işgücünün imalidir” yazısı bile gördük. Bu şekilde, tüketicilere ürünlerin Asyalılar tarafından yapılmadığı mesajı veriliyor."

Los Angeles Belediyesi İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Robin Toma, farklı din, ırk ve uluslar arasında her zaman gerginlik olduğunu söylüyor. Belediye Komisyonu da 1940’lı yıllarda Los Angeles’da meydana gelen etnik çatışmalardan sonra kurulmuş. Komisyon bugün hala bu tür düşmanlıkları, nefreti önlemeye çalışıyor.

Tuma anlatıyor: "Gerginlik her zaman var. Önemli olan bunu nasıl halledeceğimiz; görmezden gelip, insanların yaşamını bir şekilde etkilemesine izin mi vereceğiz yoksa gün ışığına çıkarıp; herkesin uzlaşabileceği ortak bir nokta mı arayacağız."

Birçok yerde, göçmenlere İngilizce öğretiliyor ve eğitim programları uygulanıyor. Göçmenler de bir yandan uyum sağlarken; bir yandan da kimliklerini korumaya çalışıyor.

Kaliforniya Kamu Politikaları Enstitüsü’nden Mark Baldassare’e göre, kamuoyu yoklamaları Kaliforniyalılar’ın kaçak göçmenleri ekonomiye yük gibi görseler de, onlara sempati duyduğunu gösteriyor.

Baldassare, şöyle konuştu: "Kaliforniya gerçekten kültürlerin kaynaştığı bir yer. Eyalet için bir anlamda Latin Amerika, Ortadoğu ve Asya’dan gelen göçmenlerin Ellis Adası demek mümkün."

Tomas Rivera Politika Enstitüsü’nden Harry Pachon göçmenlerin Amerika’nın kültürel yapısını değiştirdiği görüşünde. Beyaz Amerikalılar’ın azınlık durumuna düştüğü Kaliforniya eyaleti de bunun tipik bir göstergesi.

Pachon: "Bu Amerika’nın 21’inci yüzyıldaki gerçeği. Bu yüzyılın sonunda beyazlar daha da azalacak. Bazıları bundan rahatsız olsa da bazı çevreler bunu Amerika açısından sağlıklı bir işaret olarak değerlendiriyor." şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG