Erişilebilirlik

Zerkavi'nin Yardımcılarından Biri Yakalandı


Amerikan askeri yetkilileri, Irak’taki koalisyon birliklerinin, terörist lider Ebu Musab el Zerkavi’nin üst düzey yardımcılarından birini yakaladığını duyurdu.

Amar Adnan Muhammed Hamza el Zübeydi’nin, Perşembe günü Bağdat’taki bir operasyonda ele geçirildiği bildirildi. Ebu ül-Abbas adıyla da bilinen El Kaide zanlısı, geçen ay başında Bağdat’taki Ebu Gureyb cezaevine girişilen ve 40 Amerikan askeriyle 12 mahkumun yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıdan, ve aynı zamanda 29 Nisan’da bombalı araçlarla düzenlenen bir dizi patlamadan sorumlu tutuluyor.

Bu arada Irak parlamentosu, bugün altı yeni bakanı daha onayladı. Yeni bakanlardan 4’ünün Sünni olduğu bildirildi.

Ancak kararın hemen ardından, bakanlık görevlerinden birine getirilen Sünni insan hakları savunucusu Haşim Eşibli, bu görevi reddetti. Eşibli, mezhep esasına dayanan bu bakanlık tahsisatını kabul edemeyeceğini açıkladı.

Irak Savunma Bakanlığı görevini Sünni bir Arap olan Sadun el-Duleymi üstlendi. Şii Arap, İbrahim Bahr-ül Ulüm ise petrol bakanlığı görevine getirildi.

Irak’ta tamamı belirlenen 33 bakanlık sandalyesinden biri, Haşim Eşibli’nin görevini kabul etmemesinden dolayı boş kalmış durumda.

Öte yandan Irak’ta şiddet olayları da devam ediyor. Ulaştırma Bakanlığı’nda görevli üst düzey bir yetkili, bugün Bağdat’ta uğradığı bir silahlı saldırıda, şoförüyle birlikte öldürüldü.

Ülkenin batısındaki El Kaym’da ise, altı direnişçinin Amerikan birliklerince öldürüldüğü ve 54 kişininse tutuklandığı duyuruldu.
XS
SM
MD
LG