Erişilebilirlik

Schröder: 'Reformlara Devam'


Sabah saatlerinde Başbakanlık’ta bir araya gelen Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder heyetlerarası ve başbaşa görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

Almanya Başbakanı Schröder basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili değerlendirmeler yaptı. Türkiye-Avrupa Birliği sürecinde iki tarafın da üzerine düşen görevler olduğunu belirten Schröder, Türkiye’nin reformlara devam etmesi ve Avrupa Birliği’nin de müzakerelerin zamanında başlamasını sağlaması gerektiğini söyledi. Schröder, “Aralık 2004’teki dinamizm devam etmeli” dedi. Almanya Başbakanı herhangi bir Avrupa Birliği üyesi ülkede Avrupa Anayasası için yapılacak referandumun Türkiye-Avrupa Birliği sürecini etkilemeyeceğini de belirtti.

Bu ay sonunda Fransa’da yapılacak Avrupa Anayasası oylamasının Türkiye’nin birliğe üyeliğine etki edebileceği belirtiliyor.

Schröder Kıbrıs konusunda ise Türkiye'nin attığı adımları memnuniyetle karşıladıklarını söyledi ve “Kıbrıs sorununun çözümü Avrupa Birliği’nin ortak hedefi olmalı” dedi. Schröder Türkiye'nin Ankara Anlaşması ek protokolü'nü 3 Ekim’den önce imzalamasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

Gerhard Schröder bir soru üzerine ise, Erdoğan’ın Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’a ilettiği ortak komisyon önerisini mantıklı bulduklarını söyledi ve Almanya’nın bu konuya destek vermeye hazır olduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan ise konuşmasında, Ermeni soykırım iddialarının Alman Parlamentosu’nda tanınmasına yönelik önergeden duyulan rahatsızlığı Almanya Başbakanı Schröder’e ilettiğini söyledi. Erdoğan, Heybeliada ruhban okulunun açılmasıyla ilgili bir soru üzerine ise, “Scröder’den ruhban okuluyla ilgili bana bir talep gelmedi” dedi. Almanya Başbakanı Scröder ise, dini konularda özgürlükler sağlanmalı dedi ancak ruhban okulunun açılması konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Erdoğan’la düzenlenen ortak basın toplantısından sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le bir araya gelen Schröder, daha sonra Başbakan Erdoğan ve beraberindeki kalabalık işadamı heyetiyle İstanbul’a hareket etti. Almanya Başbakanı bugün İstanbul’da Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’la görüşecek ve Türk-Alman Ekonomi Kongresi’ne katılacak. Schröder’in bu akşam Türkiye’den ayrılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG