Erişilebilirlik

Layne Staley'in Ölümünün Üçüncü Yılı


Grubun solisti Layne Staley 19 Nisan 2002’de Seattle’daki evinde ölü bulunduğunda sadece 34 yaşındaydı. Staley’in cesedi çürümeye başladığı ve tanınmaz hale geldiği için polis, ancak otopsi sonunda solistin kimliğini ortaya çıkarabilmişti. Staley’in ölüm zamanı ve nedeni belirlenemezken, yanında şırınga gibi eşyalarının bulunması, solistin aşırı dozda eroinden ölmüş olabileceğini gösterdi.

Seattle’lı rock grubu Alice in Chains 1987 yılında aslen bir heavy metal grubu olarak kurulmuştu. Solist Layne Staley, aynı zamanda gitarist Jerry Cantrell’a eşlik ediyordu. Grubun bas gitaristi Mike Starr ve bateristi de Sean Kinney’di. 1989 yılında Columbia stüdyosuyla anlaşma imzalayan grup, ertesi yıl ilk albümleri We Die Young’u çıkardı. Daha sonra tarz değiştirerek Led Zeppelin’in heavy metalinden rock’a geçen grup, 1992 yılının Kasım ayında Dirt albümünü çıkardı.

1993 yılında gitarist Mike Starr gruptan ayrıldı ve yerine Ozzy Ozbourne’un eski gitaristi Mike Inez geldi. Bu arada grubun Seattle civarında ünlenmesine, aynı bölgede adını duyurmayı başaran Nirvana grubunun etkisi olduğu söylenir. Nirvana grubunun solisti Kurt Cobain de uyuşturucu bağımlılığına karşı birçok kez tedavi görmüş ve 1994 yılında intihar etmişti. Aynı yıl Alice in Chains grubu Jar of Flies albümünü çıkardı ve listelerde 1 numaraya yükseldi. Ancak grup içindeki sorunlar ve solist Layne Staley’in uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle turneye çıkmamaları, grubun dağılacağı söylentilerine yol açtı.

1996 yılında ilk kez Amerikan müzik televizyonu MTV’de bir Unplugged program düzenleyen grup, 1999 yılında en iyi şarkılarının bulunduğu Nothing Safe albümünü çıkararak söylentilerin asılsız olduğunu kanıtladı. Alice in Chains Nirvana, Pearl Jam ve Soundgarden gibi 1990’ların en sevilen rock gruplarından biriydi.

Şarkılarının çoğu eroin hakkında olan grubun bu şarkısının konusu da Mother Love Bone grubunun 1990 yılında altın vuruştan ölen solistini Andrew Wood’du. Layne Staley, 1996 yılında Rolling Stones dergisine yaptığı açıklamada ‘Uyuşturucu bugüne kadar benim için çalıştı, şimdi ise bana karşı çalışıyor. Şu anda cehennemde yürüyorum’ demişti...

Alice in Chains grubunun geride kalan üyeleri, solist Layne Staley’in ölümünden 6 yıl sonra ilk kez bir araya gelerek güney Asya’da yaşanan tsunami felaketinde zarar görenlere yardım etmek amacıyla düzenlenen bir konsere katıldı.

XS
SM
MD
LG