Erişilebilirlik

Bush: 'Terörle Mücadeleyi Kazanıyoruz'


Başkan Bush dün düzenlediği basın toplantısında yakıt fiyatlarındaki artış, sosyal güvenlik sisteminde reform, eğitim ve vergi gibi iç konulardan Irak, terörizmle mücadele, İran ve Kuzey Kore’nin nükleer emellerine kadar çeşitli dış politika sorunları konusunda soruları cevapladı.

Bush akşam saatlerinde ender düzenlediği basın toplantısıyla enerji politikası ve sosyal güvenlik sisteminde yapacağı değişiklikler için destek kazanmaya çalıştı.

Emeklilik Sistemi ve Enerji Politikalarında Reform

Başkan Amerikalıların yüksek benzin fiyatından duydukları kaygıyı anladığını ve sunduğu önerilerin yabancı kaynaklı petrole bağımlılığı azaltıp ülke içi enerji üretimini canlandıracağını söyledi. Bush enerji alanında yeni teknolojileri teşvik etmeye ek olarak yeni enerji kaynaklarının bulunması ve bunun için yabancı ortaklarla işbirliği yapmak gerektiğini bildirdi. Başkan Kongre’yi önümüzdeki birkaç ay içinde yeni enerji yasasını kabul etmeye çağırdı.

Başkan Bush, emeklilik sisteminin büyük bir mali sıkıntı içine düştüğünü, Amerikalıların bu durumun farkında olduğunu ve hükümetin çare bulmasını istediğini bildirdi. Bush gelecek kuşakların sosyal güvenlik sisteminden bugünkü kadar yararlanmasını sağlamayı vaadetti. Ayrıca yoksulların emeklilik gelirinin zenginlerinkinden daha yüksek olması için çalışacağını belirten Bush, gençlerin emeklilik keseneklerinin bir bölümünü kişisel yatırım hesabına aktarmalarına imkan vermek istediğini söyledi.

Bush: 'Terörizmle Mücadele Kazanılıyor'

Başkan Bush’a, terörizm konusunda son yayınlanan bir rapor, geçen yıl dünyada terörist saldırıların önemli ölçüde arttığını belirtirken yönetimin, terörizmle savaşın kazanılmakta olduğu yolundaki açıklamalarının ne anlama geldiği soruldu. Bush, müttefik ülkelerin terörizme karşı savaşı kazanmakta olduklarını belirterek yanıt verdi. Amerika’ya bir saldırıyı önlemek için terörizmle yurtdışında savaştığını belirten Bush, bu mücadelenin devam edeceğini ve El Kaide’nin yenilgiye uğratılmakta olduğunu kaydetti. Bush, terörizmi yenilgiye uğratmanın tek yolunun özgürlük ve demokrasiyi yaymak olduğunu savundu.

'Komutanlar, Irak Ordusunun Eğitiminden Memnun'

Başkan Bush’a, Irak’taki isyan hareketinin geçen yılki kadar güçlü olmasının sebebi de soruldu. Bazı Iraklıların demokrasiyi istemediğini, fakat yeni Irak hükümetinin ülkeye hakim olmaya başladığını bildiren Başkan Bush, yeni güvenlik kuvvetlerinin eğitimden geçmekte olduğunu ve Amerikalı komutanların Irak ordusunun eğitiminden memnun olduklarını söyledi. Bush ayrıca Irak’ta orduya kaydolanların sayısının yüksek, komutanların duruma hakim olduğunu ve ülkeye askeri malzemenin aktığını belirtti. Bush, Amerikan askerlerinin Irak'tan ne zaman çekileceği konusunda tarih vermekten kaçındı.

XS
SM
MD
LG