Erişilebilirlik

Putin Reform Vaadetti


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekonomik ve demokratik reformlardan ödün vermeyeceğini söyledi. Putin, dün gece yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında, Parlamentodan hukukun üstünlüğü ilkesi ve demokrasiyi güçlendirecek adımlar atmasını istedi.

Putin, canlı yayınlanan televizyon konuşmasında, vergi toplama sorunlarıyla basın özgürlüğü konularına da değindi.

Vladimir Putin, Rusya’daki tüm kuruluşların ve toplumun hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı ve özgürlüklerin güvence altına alınması gibi unsurları temel ilkeler olarak benimsemesi gerektiğini söyledi.

Putin, Rusya’nın dünya sahnesindeki yerinin demokrasi ve ekonomi alanlarında kaydettiği gelişmelerle belirleneceğini belirtti. Yaklaşık bir saatlik konuşması sırasında Putin, özellikle yolsuzluklarla mücadele, ticaret ve ekonomi konuları üzerinde durdu. Rusya Devlet Başkanı, üst düzey bürokratlarla zengin işadamlarının hala kişisel çıkarlarının peşinde olduklarını ileri sürdü ve halkı düşünmediklerini söyledi.

Putin, Rusya’nın, Dünya Ticaret Örgütü gibi uluslararası mali kuruluşlara üye olabilmesi için bu eğilimin değişmesi ve refahtan herkesin eşit pay alması gerektiğini de kaydetti. Rus lider, ulusal vergi politikalarını da işletmeler üzerine ağır yükler getirdiği gerekçesiyle eleştirdi. Putin, vergi memurlarının, ödenmemiş vergi borçlarını ortaya çıkarmak için zaman harcamak yerine halihazırda ödenmesi gereken vergileri tahsil etmeye çalışması gerektiğini söyledi.

Putin, Rus parlamenterlerden de özelleştirilmesi tartışma yaratan şirketlere yönelik denetimlerin süresinin 10 yıldan 3 yıla indirilmesini istedi. Putin’in konuşmasında, özellikle yatırımcıların kaygılarını gidermeye çalıştığı dikkat çekti.

Çıkarılan vergi borçları ve usulsüzlük iddiaları nedeniyle iflasa sürüklenen Yukos şirketinin durumu yerli yabancı birçok yatırımcıyı kaygılandırıyor. Basına uygulanan baskı ve sansür de Rusya açısından kaygı verici bir diğer gelişme olarak görülüyor. Putin, uluslararası alanda da tepki çeken kısıtlı basın özgürlükleri konusunda da kaygıları gidermeye çalıştı.

Putin, tüm siyasi partilerin medya olanaklarından eşit şekilde yararlanmasını sağlayacak değişiklikler yapma sözü verdi. Rusya Devlet Başkanı, geçen yılki konuşmasından farklı olarak, bu kez Çeçenistan krizi üzerinde çok fazla durmadı ve Çeçen seçimlerinin bölgedeki krizi sona erdirecek yegane çözüm olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG