Erişilebilirlik

Washington'da Türk ve Ermeni Gösterileri


Ermeni soykırımı iddiaları bugün başta Ermenistan’ın başkenti Erivan olmak üzere, dünya başkentlerinde düzenlenen gösterilerle yine gündemdeydi.

Erivan'da binlerce Ermeni, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu tarafından sistematik bir biçimde öldürüldüğüne inanılan bir buçuk milyon Ermeni’nin anısına çelenk bıraktı.

Aynı amaçla Brüksel’de düzenlenen bir gösteride ise Türk bayrağı yakıldı ve Türkiye aleyhinde sloganlar atıldı.

Soykırım iddiaları, özellikle Avrupa Birliği’yle bu yıl içinde üyelik müzakerelerine başlamayı planlayan Ankara üzerinde olumsuz baskılar yaratmış durumda. Ermeni lobilerinin baskısıyla Fransa ve İsviçre parlamentoları soykırım iddialarını resmen tanıyan kararlar almıştı.

Amerika’daki Ermeniler, aynı şekilde Kongre’nin de soykırım iddialarını resmileştiren bir karar alması yönünde baskı yapıyor. Hafta içinde bu konuda Temsilciler Meclisi’ne getirilen yeni bir karar tasarısının görüşülmesi ertelenmişti. Ermeni asıllı Amerikalılar’ın yoğun olarak yaşadığı California’da ise eyalet valisi Arnold Schwarzenegger, 24 Nisan 2005 tarihini, "Ermeni soykırımını anma günü" ilan etti.

Bu arada başkent Washington’da da Ermeni gruplar Türk büyükelçiliğinin önünde gösteri düzenlerken, Amerika’daki Türk grupları da soykırım iddialarını protesto etmek ve 1970 ve 80'li yıllarda yaklaşık 40 Türk diplomatı ve aile üyelerinin Ermeni teröristler tarafından öldürülmesini kınamak üzere Washington'da Beyaz Saray’ın karşısında gösteri yaptı.

XS
SM
MD
LG