Erişilebilirlik

21 Nisan 2005: Çin'in Sabit Kur Uygulaması Ele Alınıyor


Boston Globe, Amerika Dışişleri bakanı Condoleezza Rice’ın Rusya temaslarını değerlendiriyor ve yapıcı eleştiri tavrını olumlu bir yaklaşım olarak yorumluyor.

"Rice’in, Putin’in iktidarı kendi elinde toplamasına yönelik eleştirilere değinmemesi imkansızdı. Ancak Rice, hem Rusya’nın demokratik güçlerinden yana tavır alıp hem de Rusya’ya düşmanca bir tavır geliştirmeyen bir söylem geliştirmeyi başardı."

New York Times ise Pekin hükümetinin, sabit kur politikasından vazgeçmemesi durumunda Çin mallarına uygulanan gümrük vergilerinin artırılması konusunda Amerikan Kongresinde yaşanan tartışmaları ele alıyor.

"Çin, kendi para biriminin Amerikan dolarına endekslenmesi politikasını gevşetir veya bundan tamamen vazgeçerse, şu anda olduğu gibi büyük miktarlarda dolara endeksli tahviller almasına gerek kalmayacaktır. Bu da Amerika’da faiz oranlarının artmasına, hem de hızla artmasına neden olacaktır. Bunun doğal sonucu da ekonomik büyümenin çöküşü olacaktır."

Washington Post yazarı Jim Hoagland ise, son dönemde Çin’le Japonya arasında artan gerginliğin, sanıldığı gibi İkinci Dünya Savaşında yaşananlarla değil, Asya’da bugün sürmekte olan nüfuz mücadelesiyle bağlantılı olduğunu vurguluyor.

"Washington için artık, otomatik olarak Japonya’yı savunmak, Çin’i tatlı dil kullanarak daha sorumlu davranmaya ikna etmek ve Hindistan’a da stratejik ortak deyip geçmek yeterli olmaktan çıkmıştır. Amerika’nın Uzakdoğu’daki çıkarları mevcut güç dengesinin korunmasına mı yoksa bu dengenin değiştirilmesine mi bağlı? Yönetim önce buna karar vermelidir. Asya konusunda fazla tecrübeli olmayan Bush’un dış politika ekibi, bölgede gerginlik daha da artmadan, Japonya’ya güvence vermek, Çin’i uyarmak ve Hindistan’ı arkasına almak için derhal harekete geçmelidir."

Christian Science Monitor yazarı David Francis ise, petrol sektöründeki gelişmelere değiniyor. Francis, petrol üretimi azalırken talebin artmaya devam ettiğini belirtiyor ve artık ucuz petrol döneminin sona erdiğini savunuyor.

"Dünyada günde 85 virgül 200 milyon varil petrol üretiliyor. En büyük petrol üreticisi 18 ülkeden Endonezya, Gabon, Umman, İngiltere, Venezuela, Norveç ve Amerika’da, üretim azami kapasitesine ulaşmış durumda. Önümüzdeki iki-üç yıl içinde Brunei, Çin, Malezya, Hindistan ve Meksika’nın petrol üretimi azalmaya başlayacak. Buna karşılık talep her gün artıyor. Talebin yüzde 1 oranında artması bile, 2008 yılında petrol üretiminin yetersiz kalmasına neden olacak. Durum böyle giderse, varil başına 50 dolarlık fiyat, önümüzdeki yıllarda muhtemelen ucuz sayılacak."

XS
SM
MD
LG