Erişilebilirlik

İncirlik'in Kullanımı Genişletiliyor


Ankara’da hükümet Haziran ayında süresi dolacak olan İncirlik askeri üssünün görev süresini uzatacak kararnameyi Birleşmiş Milletler kapsamında 1 yıl daha uzatıyor. Kararın Amerika'nın İncirlik üssünün kullanımına ilişkin yeni talepleriyle ilgisi olmadığı belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, Amerika’nın İncirlik Üssü’nün kullanımını genişletecek kararnamenin Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını söyledi.

Gül bugün NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Litvanya’ya hareketinden önce Esenboğa havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Aslında yeni bir durum yok” diyen Abdullah Gül yapılacak genişlemeyi şöyle anlattı, “Yapılan, işlerin biraz daha düzenli hale getirilmesidir. Dolayısıyla eski alınan kararların uzatılması şeklinde çıkacaktır. Yeni farklı boyutlar zaten söz konusu değildir. Şu anda Irak ve Afganistan’a yapılan yardımların biraz daha organize bir şekilde yapılmasıyla ilgilidir. Sürecin kısa süre içinde tamamlanacağını tahmin ediyorum.”

Gül bir soru üzerine, kararnamenin Amerika’nın lojistik merkez talebini karşıladığını da söyledi.

Konuya ilişkin teknik çalışmaları Genelkurmay Başkanlığı’nın yürüteceğini belirten Dışişleri Bakanı, “Her uçağın inişi, kalkışı, ne taşıdığı detaylı olarak tespit edilecektir. O açıdan blok izinler söz konusu değildir” dedi.

Kararnamenin geçen yılkinin aynısı olacağı beklenirken, alınacak kararların açıklanacağı ancak kararnamenin Resmi Gazete’de yayımlanmayacağı belirtiliyor.


İncirlik Üssü’nün Irak ve Afganistan operasyonuna katılan ülkeler tarafından insani amaçlı kullanımına imkan veren kararnamenin süresi 23 Haziran tarihinde doluyordu.

Aslında Ankara’da hükümet, kararnameyi uzatacağına ve Amerika’nın uzun süredir beklediği İncirlik talebine yanıt vereceğine dair sinyalleri, bu ay başında Kızılcahamam’da yapılan toplantıda vermişti. Her ne kadar hükümet yetkilileri kararnameyi uzatma kararının Amerika’nın İncirlik’le ilgili yeni talepleriyle ilgisi olmadığı belirtselerde, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül AKP kampında milletvekillerine verdiği brifingde, “İncirlik Üssü ile ilgili Birleşmiş Milletler kararları çercevesinde işbirliğinin devam edeceğini ve silah ve savaş uçağının üsse sokulmasının sözkonusu olmayacağını” söylemişti.

Amerika, İncirlik'i daha geniş amaçlı bir lojistik merkez olarak kullanmayı, üsten belirli bir kısıtlama olmaksızın her yöne doğru yararlanmayı amaçlıyor.Türkiye ise üsten yapılacak her uçuş için izin alınması gerektiği yani blok izinlerin yapılamayacağı görüşünde.

XS
SM
MD
LG