Erişilebilirlik

Konklave'nin İkinci Günü


Dün akşam Papa’nın halen seçilmediğini gösteren siyah dumandan sonra, Vatikan’da yeni Papa’yı seçecek olan 115 Kardinal Konklave’nin ikinci gününü açtı. Bugün toplanan seçici kardinaller meclisi konklave, sabah 2 öğleden sonra 2 olmak üzere gün boyunca 4 oylama yapacak.

Öğleden sonra TSİ ile 17.00’de konklave yeniden biraraya gelecek.


Vatikan’ın bulunduğu St. Piyer meydanı bugün de Papa’nın seçildiğini haber veren beyaz dumanın çıkmasını bekleyen halkla doldu.

Yeni Papa’nın seçimi için ilk gün yapılan Konklave toplantısında İnanç ve doktrinler kongregasyonu başkanı Kardinal Joseph Ratzinger’in isminin kuvvetle desteklendiği belirtildi. Katolik Kilisesinin muhafazakar kanadını temsil eden Ratzinger konklave’nin açılışında din içindeki aşırı eğilimleri, gelişmekte olan relativizm anlayışını eleştirdi. Vatikan uzmanları bugünü Ratzinger için karar günü olarak yorumluyorlar. Kardinal Ratzinger’in yeterince oy toplamazsa bugün İtalyan adayların gündeme gelmesi bekleniyor. İtalyan Papa adayları listesinde ise Kardinal Tettamanzi, Ruini ve Sodano listede yer alan ilk isimler arasında. İtalyan adayların da yeterince oy alamaması halinde Avusturya Piskoposu Schönborn ve Portekizli Kardinal Policarpo’ya Papa’lık yolunun açılabileceği belirtiliyor.

Katolik Kilisesi Kanunlarına göre Konklave’nin ilk 12 gününde yani (18 ile 29 Nisan) arasında Papa seçilmek için oyların 3 de 2 sini almak gerekecek. Bu süreç içinde yeni Papa’nın 115 oydan 77’sini alması gerekiyor. Eğer 29 Nisan’a kadar Papa seçilmezse oyların çoğunluğunu alan aday Papa seçilecek.

İtalya'da Siyasi Kriz

İtalya’da yeni Papa’nın seçimi gölgesinde devam eden hükümet krizi henüz resmi şeklini almadı. Hükümet ortaklarından Hristiyan Demokratlar Birliği UDC nin kabineden bakanlarını çekmesine rağmen Başbakan Silvio Berlusconi istifayı düşünmesiğini belirtti. İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi ise Başbakan Berlusconi’ye krizin parlamento’da çözülmesi tavsiyesinde bulundu.

XS
SM
MD
LG