Erişilebilirlik

Rice Putin'le Görüşecek


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Rusya’da demokrasinin durumundan kaygı duyduğunu açıkladı.

Rice, Moskova’ya giderken yaptığı açıklamada Rusya’daki gelişmelerin demokratik açıdan olumlu olmadığını söyledi.

Özellikle basın yayın özgürlüğüne kısıtlama getirilmesinden ve iktidar gücünün tek elde toplanmasından kaygı duyduğunu belirten Rice, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile görüşecek.

Rice’in Moskova’ya varışından sonra kalacağı otelde bomba tehdidi yapılması üzere bindiği konvoy, yol değiştirerek Amerikan elçiliğine yöneldi. Rus yetkililer, olayın soruşturulduğunu açıkladı.

Rice, Moskova’daki temaslarından sonra NATO Dışişleri Bakanları toplantısı için Litvanya’ya geçecek.

Rus-Amerikan İlişkileri

Rus Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Condoleeza Rice’in Moskova ziyareti öncesi Amerika ile ikili ilişkilerde halen hassas olan konuları değerlendirdi. Toplantı sonrası Rus yetkililer, bazı görüş ayılıklarına rağmen Amerika ile ilişkilerin sürekli gelişme gösterdiği ve olumlu yönde ilerlediği sonucuna vardıklarını açıkladı. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve diğer yetkililerin bu görüşü yarın Kremlin’de yapılacak toplantıda Dışişleri Bakanı Rice’a aktarmaları bekleniyor.

Moskova’daki Heritage Vakfının direktörü Yevgeni Volk, Rice’ın temaslarında yeni bir önemli gelişme sağlanması olasılığını zayıf görüyor:

"Moskova, terörle mücadele, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi gibi alanlarda işbirliğinin önemini yeniden vurgulayacak. Çünkü bu iki alanda hem Amerika hem Rusya büyük ölçüde aynı görüşü paylaşıyor."

Volk, Amerikalı yetkililerin, Rice’in esas görevinin, Başkan Bush’un gelecek ay Moskova’ya gerçekleştireceği ziyaretin ön hazırlıklarını yapmak olduğunu söylediklerini de hatırlattı. Ancak Condoleeza Rice, hareketinden önce iki ülke arasında uzun zamandır sürtüşme yaratan demokratik reformlar konusunda Rusya’ya baskı yapmayı sürdüreceğini açıkladı. Moskova’daki Amerika-Kanada Enstitüsü’nün başkanı Viktor Kremenyuk ise, demokratik reformlarla ilgili görüşmelerin hemen sonuç vereceği konusunda iyimser olmadığını söyledi:

"Rusya ile Amerika bu konuda aynı şeyi tekrarlıyor: Amerikan tarafı Rusya’yı demokrasi konusunda eleştirdiğinde ya da kötü bir şey söylediğinde Rus tarafı “Biz bu kadarını yapıyoruz” diyor..Bu bizim ulusal karakterimiz..Evet, demokrasi istiyoruz ama demokrasiyi kendi geleneklerimize uyduruyoruz..Mesele bu.."

Uzman Keramanyuk, eğer taraflardan biri, çıkmaza girmiş görünen Rus-Amerikan ilişkilerinin dinamiğini değiştirmek isterse, iki tarafı birleştiren noktaları aşıp tarafları ayıran çetin sorulanlara el atması gerektiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG