Erişilebilirlik

ABD: Kıbrıslı Türkler Olumlu Tavrını Sürdürüyor


Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın dünkü basın brifinginde, Kuzey Kıbrıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimine değinildi ve Kıbrıs’lı Türklerin demokratik haklarını kullanarak liderlerini belirlediği dile getirildi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher seçim zaferinden ötürü Mehmet Ali Talat’ı kutladıklarını söyledi:

“Kıbrıs’taki seçim serbest adil ve demokratiktir. Kıbrıslı Türklerin adada kapsamlı bir çözüme ve adanın birleşmesine olan bağlılıklarını yeniden ifade etmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu amaçla, konunun bütün taraflarıyla çalışmaya hazırız.”

Dışişleri sözcüsüne bir gazeteci, referandumdan sonra Amerika’nın adanın Türk tarafını hedef alan izolasyonu kaldırmayı amaçlayan bir politikayı ilan ettiğini; Talat’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra bu sürecin hızlanıp hızlanmayacağını sordu. Sözcü Richard Boucher, Amerika’nın politikasının belirli bir adayın seçimi kazanmasına bağlı olmadığını, Kıbrıs’ın Türk tarafının, geçmişte olduğu gibi, olumlu bir sonuç almaya yönelik tutumunun önemli olduğunu söyledi:

“Cumhurbaşkanlığı seçimleri olasılıkla Kıbrıs Türk tarafının aynı olumlu tavrı sürdürdüğünün bir işaretidir ve Kıbrıs Türk toplumunun karşılaştığı güçlüklerin üstesinden gelmesi için çabalarımız devam edecektir. Çünkü bu, onların birleşmenin getireceği pratik yararları görmesi açısından önemlidir.”

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs’taki seçim sonuçlarıyla ilgili ilk açıklamasını dün yazılı bir bildiriyle yapmıştı.

XS
SM
MD
LG