Erişilebilirlik

Ermeni Soykırımı İddiaları TBMM'de


24 Nisan’daki Ermeni soykırımı iddialarının 90. yıldönümü nedeniyle girişimlerine hız veren Ankara, bu hafta da çalışmalarını sürdürüyor. Ermeni soykırımı iddiaları bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak. 13 Nisan Çarşamba günü soykırım iddialarına yönelik eylem planına ilişkin yapılacak genel görüşmede, AK Parti ve CHP'li milletvekillerinin verdikleri önergeler değerlendirilecek.

Önergeler üzerinde AK Parti ve CHP gruplarına, önerge sahipleri ile kişisel görüşlerini açıklamak üzere iki milletvekiline söz verilecek. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin milletvekillerine ayrıntılı bilgi verecek.

Haftasonu Cezayir’e giderken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye’nin soykırım iddialarını araştırma konusunda şimdiye kadar yeterli çalışmayı yapmadığını söyledi. Bakan Gül ''şu bir gerçek ki, bu konuda istesek de, istemesek de; beğensek de, beğenmesek de Türkiye biraz geri kaldı. Bu konuda Türkiye, daha aktif olup, bu konuların üzerine daha cesaretle gidip dünyayı daha çok aydınlatabilirdi. Bu konularda noksanlığımız var'' diye konuştu.

Gerçekleşmemiş ve hukuki bir yanı olmayan bir olayın Batı kamuoylarında propagandayla yer tutar hale geldiğini söyleyen Gül, bunu daha da pekiştirtmemek için bazı olağanüstü çalışmalar yapılması gerektiğini ve bu çerçevede Dışişleri Bakanlığı'nın ciddi çalışmalar içinde bulunduğunu kaydetti.

Abdullah Gül, gazetecilerin soykırım iddiaları tasarısının Amerikan Kongresi'nden geçmesi yönünde beklenti olup olmadığı sorusunu da yanıtladı. Başbakan başta olmak üzere, hükümetin gerekli temasları yapıp gelişmeleri takip ettiğini söyleyen Bakan Gül, ''Amerika Kongre üyelerini aydınlatma görevi, bütün Türk vatandaşları ve Türkiye'yi seven herkesin görevidir'' dedi. Ermeni iddialarının Amerikan Kongresi'nden geçme riskine karşı, Türkiye'nin çalışmalarını sürdürdüğü ve lobi faaliyetlerine devam ettiği belirtiliyor.

Geçtiğimiz hafta ise Meclis Avrupa Birliği Uyum komisyonu soykırım iddiaları konusunda Türkiye’de yaşayan Ermeni kökenli gazeteci ve yazarları dinlemişti. Meclis Dışişleri Komisyonu üyelerinin de katıldığı toplantıya, Ermeni gazeteciler Etyen Mahçupyan, Hırant Dink ve Ermeni yazar Levon Debağyan katılmıştı.

Toplantıda Ermeni toplumu temsilcileri, Türkiye’nin son girişimlerini desteklediklerini belirtmişler ve “soykırım” sözünden duydukları rahatsızlığı dile getirmişlerdi.

XS
SM
MD
LG