Erişilebilirlik

Gül: '12 Mille İlgili Politikamızda Değişiklik Yok'


Meclis Başkanı Bülent Arınç, dün gazetecilerle yaptığı sohbette Yunanistan’ın Ege’de kara sularını 12 mile çıkarmasını savaş nedeni sayan Meclis kararının kaldırılması gerektiğini söyledi.

Arınç’ın bu sözleri Ankara’da sıkıntı yarattı. Meclis Başkanı’nın açıklamalarına ilk tepki bugün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’den geldi. Gül, 12 mille ilgili Türkiye’nin tavrında bir değişiklik olmadığını ve Ege’de şimdilik yeni açılımlar beklenmemesi gerektiğini söyledi. Arınç’ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Gül, “Türkiye’nin tavrında bir değişiklik sözkonusu değil. Her iki ülkenin çıkarları doğrultusunda çözüm arzumuz sürüyor. Bunun için iki tarafta da irade var” dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis’in önümüzdeki hafta Ankara’ya yapacağı ziyaret öncesinde Türkiye’nin yeni bir açılıma hazırlanmadığını da belirten Abdullah Gül, bu tür ziyaretler ile Ege sorunlarının birbirinden ayrı konular olduğu mesajını verdi.

Arınç’ın açıklamasının Dışişleri Bakanlığı’nda da sıkıntıya neden olduğu belirtildi. Arınç’ın açıklamalarını diplomatik kaynakların “zamansız” bulduğu bildiriliyor.

Ancak Meclis Başkanı Arınç açıklamalarının arkasında durarak, kendisini rahatsız eden bir durum olmadığını, gerekirse açılımlar yapabileceğini söyledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi 1995 yılında Yunanistan’ın Ege’de karasularını 12 mile çıkartmasını önlemek için “casus belli” yani savaş nedeni kararı almıştı.

Muhalefet partisi lideri Deniz Baykal da Arınç’ın açıklamalarını değerlendi. Baykal, tek taraflı şirinlik yansıtan açıklamalar yerine; bu konuda ciddi karşılıklı müzakerelerin gerçekleştirilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bugün Atina’dan da “Ege’deki ihlalller’ konusunda bir açıklama geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis, Türkiye’nin Ege’deki “ihlallerinin” Türk-Yunan ilişkilerinin iyileşmesine katkısı olmadığını söyledi. Molivyatis’in önümüzdeki hafta Ankara’ya yapacağı ziyaret, Türk-Yunan ilişkilerinin iyileşmesi ve geliştirilmesi için büyük bir adım olarak görülüyor.

XS
SM
MD
LG