Erişilebilirlik

'Türkiye'nin Talabani'ye Bir İtirazı Yok'


Türkiye’nin, “uzun süredir tanıdığımız bir lider” olarak tanımladığı Celal Talabani’nin Irak’ın yeni devlet başkanı seçilmesine bir itirazı yok.

Amerika’nın Sesi Radyosuna açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Iraklılar’ın kendi seçimlerini kendilerinin yaptıklarını ve Türkiye’nin buna bir itirazının olmadığını söylediler.

Talabani’nin Irak’ın yeni devlet başkanı seçilmesi konusunda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’den de açıklamalar geldi. Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki temasları sırasında konuşan Gül, Talabani’nin tecrübeli ve Irak’ın bütünlüğüne önem veren bir siyasetçi olduğunu söyledi. Celal Talabani’nin Irak’ta Türkiye’ye en çok önem veren politikacılardan biri olduğunu da sözlerine ekleyen Bakan Gül, “Umarım kısa sürede hükümet üyeleri de tespit edilecektir. Türkiye elinden gelen destek ve yardımı vermeye devam edecek” dedi.

30 Ocak tarihinde Irak’ta yapılan seçimler öncesi ve sonrası özellikle Kerkük’ün statüsü konusundaki kaygılarını sıklıkla dile getiren Türkiye, bu çekinceleri Şubat ayı sonunda Irak’a giden bir heyetle Celal Talabani’ye tekrar bildirmişti. Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Osman Korutürk başkanlığında Irak’a giden heyet, Celal Talabani’ye Başbakan Erdoğan’ın mektubunu iletmiş ve bu mektupla Irak’ın demokratik, laik, tüm grupların eşit temsil edildiği bir yapıya kavuşması için her türlü desteğe hazır olunduğu mesajı verilmişti.

Ankara’nın bu görüşmede ayrıca, Talabani’nin devlet başkanı seçilmesi halinde Irak'taki tüm etnik grupları kucaklamasını ve terör örgütü PKK’ya karşı ciddi şekilde harekete geçilmesini istediği de belirtilmişti.

Celal Talabani ise geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada, Türkiye’nin Irak politikasının değiştiğini söylemiş ve Türkiye’nin Irak’ta federal bir yapıyı desteklediğini iddia etmişti. Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Osman Korutürk ise Amerika’nın Sesi Radyosuna verdiği özel demeçte “Irak halkının uygun göreceği bir federasyona Türkiye’nin diyecek birşeyi olmadığını” söylemişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan ise, Şubat ayında yapılan bir basın toplantısında Celal Talabani’nin Türkiye’nin uzun süredir tanıdığı bir lider olduğunu belirtmiş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin, Irak’ın yönetiminde görev üstlenecek şahsiyetler konusunda Irak halkının tercih ve iradesine saygı duyacağını vurgulamıştı.

XS
SM
MD
LG