Erişilebilirlik

Yeni Papa'yı Seçim Süreci Başlıyor


Papa II. Jean Paul'ün naaşı Vatikan'ın Clementina sarayında devlet erkanının ziyaretine açıldı.

Papa'nın naaşı bugün saat 17.00'de Vatikan'ın San Pietro katedralinde halkın ziyaretine açılacak. Bugün yeni Papa'yı seçecek olan Kardinaller Meclisi de prosedürü belirlemek için ilk toplantısını yapıyor.

VOA-Papa II. Jean Paul için Vatikan’da başbakan Kardinal Angelo Sodano tarafından yapılan ayinden sonra tüm gün boyunca her milletten ziyaretçiler San Pietro meydanına akın etmeye devam ettiler.

Papa II. Jean Paul’ün naaşı ölümünden sonra Vatikan içindeki Clementina Salonuna konularak, devlet erkanından kardinallerin, ileri gelenlerin ziyaretine açıldı. İtalya devlet başkanı Carlo Azeglio Ciampi ve Başbakan Silvio Berlusconi ve İtalyan siyaset dünyasının ileri gelenleri de, Papa’nın naaşı önünde saygı duruşunda bulundular.

Pazartesi akşamına kadar Vatikan’da Clementina Salonunda kalacak olan Papa’nın naaşı, akşam saat 17.00’de Vatikan’ın San Pietro katedralinde 3 gün boyunca halkın ziyaretine açılacak. Papa’yı yüzbinlerce katoliğin ziyaret etmesi beklenirken bu rakkamın cenaze gününde 2 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu sabah saat 10.30’da ise yeni Papa’yı seçecek olan 117 Kardinal’den oluşan Kardinalle Meclisi’de bundan sonraki prosedürü belirlemek için ilk toplantısını yapacak. İlk toplantısında Kilise kanunlarına göre 3 ila 6 gün arasında yapılması gereken cenaze törenlerinin gününü tespit edecek olan Kardinaller Meclisi, Papa’nın vasiyetini de açacak. Bu vasiyette Papa II: Jean Paul’ün San Pietro Kilisesine ya da Krakovya’ya gömülmek yolundaki isteği de açıklık kazanacak. Kardinaller Cenaze merasiminden sonra yeni Papa’yı seçmek için prosedürü de belirleyecekler. Sözkonusu Meclisin, Vatikan’ın ilan ettiği 9 günlük yastan sonra toplanması gerekiyor. Yaşları 80’nin altında olan seçmen Kardinallerin Kilise yasalarına göre Papa’nın ölümünden en erken 15 gün en geç 20 gün sonra toplanması öngörülüyor.

Pazar akşamı San Pietro meydanında Papa için düzenlenen bir başka ayine de binlerce kişinin katıldığı görülürken İtalyan medyası San Pietro meydanını üstü açık bir Katedral olarak tanımladı. Vatikan’ın San Pietro meydanına uyku tulumları ile gelen pek çok genç de dikkat çekti. Papa II. Jean Paul’ün ardından tüm dünyadan baş sağlığı mesajları yağarken, Mısır, Küba ve Hindistan’da da yas ilan edildi. İtalyan medyalarında Papa’nın cenazesi için dünyanın dört bir yanından 2 milyondan fazla Hıristiyanın geleceği tahminleri yapılırken İtalyan hükümeti de gerekli önlemleri almak için faaliyete geçti.

Cenazeye ayrıca 200 kadar da devlet başkanı bekleniyor. Bu özel günlerdeki olayları organize etmesi için İtalyan Hükümeti Sivil Savunma örgütünün başı Guido Bertolazi’yi de hükümet komiseri olarak görevlendirdi. İtalya’da diğer şehirlerden Roma’ya gelen ziyaretçiler için tren sayısı artırılırken, hastahaneler de olağanüstü durum ihtimaline karşı uyarıldı.

Roma’da ayrıca milyonlarca insanı barındırabilmek amacıyla fuar alanları ve stadlar da ihtiyaca göre düzenlendi. İtalya’da ilan edilen 3 günlük yas Salı günü sona erecek. Bu süre içinde İtalya’da resmi dairelerdeki tüm bayraklar yarıya indirildi. Papa’nın cenaze töreninin yapılacağı gün ise tüm İtalya’da saat 12.00’de bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacak.

XS
SM
MD
LG