Erişilebilirlik

Savaş Öncesi Irak İstihbaratına Eleştiri


Amerika’nın Irak savaşı öncesi aldığı istihbaratın tümüyle yanlış olduğu açıklandı.

Beyaz Saray tarafından görevlendirilen özel komisyon, bugün açıklanan raporunda istihbarat örgütlerinin özellikle Irak’ın kitle imha silahları konusundaki değerlendirmelerinin baştan aşağı hatalı olduğunu vurguladı.

Komisyon, Irak’ta toplanan istihbaratın yetersiz olduğunu, değerlendirmelerde hata yapıldığını ve somut kanıtlarla tahmin arasındaki çizginin çoğu zaman karıştırıldığını bildirdi.

İstihbarat örgütlerinin düzeltilmesi için bir dizi tavsiyede bulunan komisyon, kimyasal, biyolojik ve nükleer silahların yayılmasıyla mücadelede ayrı bir ulusal merkez kurulmasını önerdi. Komisyon, Amerikan istihbaratının dünyanın en tehlikeli ülkelerinin nükleer programları konusunda hala yeterli bilgiye sahip olmadığını da belirtti.

Başkan Bush, komisyonun Amerikan istihbarat örgütlerinde köklü reform yapılması gerektiği görüşüne katıldığını açıkladı. Raporun açıklanmasından sonra bir basın toplantısı düzenleyen Bush, istihbarat örgütlerindeki hataları düzeltmek amacıyla gereken çabayı gösterme sözü verdi.

XS
SM
MD
LG