Erişilebilirlik

AKP'den İki İstifa Daha


Ankara’da siyasi hareketlilik devam ediyor. Bugün iki milletvekili daha AKP’den istifa etti. Son istifalarla AKP’nin Meclis’teki sandalye sayısı 357’ye düştü.

AKP’den istifa haberleri gelmeye devam ediyor. AKP Erzurum milletvekili İbrahim Özdoğan ve İzmir milletvekili Serpil Yıldız bugün partilerinden istifa etti. Son istifalarla birlikte AKP’nin Meclis’teki sandalye sayısı 357’ye düştü. Meclis’teki bağımsız milletvekili sayısı ise 12’ye yükseldi.

3 Kasım 2002 genel milletvekili seçimlerinde Meclis’e sadece AKP ve CHP girmişti. Ancak 2 buçuk yılda yaşanan istifa ve katılımlar sonucu Meclis’te temsil edilen parti sayısı altıya çıktı. AKP ve CHP’nin ardından DYP son dönemde de ANAP ve SHP Meclis’e girdi. CHP’den ayrılan Yaşar Nuri Öztürk’ün kurduğu, Halkın Yükselişi Partisi ile Meclis’teki parti sayısı altıya yükseldi.

Meclis’teki hareketlilik Elazığ bağımsız milletvekili Mehmet Ağar’ın seçimlerde baraj altında kalan DYP’ye katılmasıyla başlamıştı. DYP’ye genel başkan seçilen Ağar’ın 2 buçuk yılda partisine taşıdığı milletvekili sayısı 6 oldu.

58. AKP hükümetinde Milli Eğitim, 59. AKP hükümetinde ise Kültür ve Turizm Bakanı olan Isparta milletvekili Erkan Mumcu’nun AKP den istifası ise Meclis teki hareketliliği daha da hızlandırdı ve Mumcu’nun ANAP a katılmasıyla ANAP Meclis’e girdi. Erkan Mumcu’nun ardından AKP’den istifa eden beş milletvekili de ANAP’a katıldı. Bu haftasonu genel başkanını seçecek olan ANAP ‘ta şu anda altı milletvekili bulunuyor. Mumcu’nun ANAP genel başkanlığına seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

CHP’den Pazartesi günü istifa eden beş milletvekili ise dün SHP’ye katıldı. Böylece SHP de 5 milletvekiliyle Meclis’e girdi. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün partisinden ihracının ardından CHP’de Sarıgül’ü destekleyen muhalif milletvekillerinin önümüzdeki günlerde partilerinden istifa etmeleri ve SHP’ye katılmaları bekleniyor.

Bugün AKP’den istifa eden iki milletvekilinin de ANAP katılacakları iddia ediliyor. AKP’den istifa eden çoğu milletvekili ANAP’a geçerken, CHP’den istifa edip ANAP’a geçen milletvekilleri de bulunuyor.

3 Kasım 2002 seçimlerinde Meclis’e giremeyen siyasi partilerin Meclis’te temsil edilmeye başlanmasıyla, önümüzdeki günlerde AKP ve CHP’den istifa edecek milletvekillerinin sayılarının artması bekleniyor.
XS
SM
MD
LG