Erişilebilirlik

Kırgız Muhalefet Lideri Geçici Devlet Başkanı


Dün ülkeyi terk ettiği söylenen Cumhurbaşkanı Asker Akayev, muhalefetin hükümete el koymasını anayasaya aykırı bir darbe olarak niteledi. İstifa ettiği yolundaki haberlerin doğru olmadığını ve kasıtlı olarak çıkarıldığını belirten Akayev, yokluğunun geçici olduğunu bildirdi. Akayev, Kırgız Haber ajansına yaptığı yazılı açıklamada, muhalefet liderlerini sorumsuz maceraperestler olarak niteliyor hala cumhurbaşkanı olduğunu vurguluyor. Açıklamada, Akayev, göstericiler Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na girerken bile güvenlik birimlerine kuvvete başvurulmaması emrini verdiğine dikkati çekiyor. Onbeş yıldır cumhurbaşkanlığı yapan Akayev’in nerede olduğu hala kesin olarak bilinmiyor. Bazı haberlere göre Kazakistan’da bazılarına göre ise Rusya’da.

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, Akayev’in görevden alınmasının yasadışı olduğunu söyledi ve isterse Rusya’da oturabileceğini açıkladı. Putin muhalefeti eleştirmesine rağmen, Bişkek’teki yeni yönetimle işbirliği hazır olduğunu vurguladı. Batılı gözlemcilere göre Akayef’in çok kısa bir süre içinde devrilmesi sadece diğer Orta Asya ülkelerini değil en yakın müttefiki Rusya’yı da hazırlıksız yakalamış durumda.

Bu arada Kırgızistan’ın geçici cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev iptal edilen seçimlerin Haziran ayında yapılacağını açıkladı. Bakiyev, mecliste yaptığı konuşmada, Kırgız anayasasına göre seçimlerin üç ay içinde yapılması gerektiğine dikkati çekti ancak kesin tarih vermedi. Bakiyev, Kırgızistan'ın uluslararası anlaşmalarla kabul ettiği yükümlülükleri yerine getirmeye devam edeceğini söyledi ve ülkedeki Amerikan ve Rus üslerinin statüsünde değişiklik yapılmayacağını açıkladı.

Geçici cumhurbaşkanı, dün cezaevinden çıkarılan muhalefet liderlerinden Felix Kulov’u kamu düzenini sağlamakla görevlendirdiğini de bildirdi. Ekonomi uzmanı olan eski Başbakan Bakiev, 2002 yılında polisin göstericilere ateş açması ve bazı kişilerin ölmesi üzerine görevinden istifa etmişti. Bugün Bişkek’te durumun sakin olmasına rağmen dün gece yağma olaylarına rastlandığı bildiriliyor. Başkentten gelen haberlerde, yağma olaylarının çoğundan Bişkek’e dışardan gelmiş kişiler sorumlu tutuluyor. Bazı haberlere göre, yağma olaylarının tekrarlanmaması içini bu gece Bişkek’te saat 18:00’den sabah 06:00’ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu arada Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Başkanı siyasi liderlerle bunalımı görüşmek üzere Bişkek’e gidiyor.

XS
SM
MD
LG