Erişilebilirlik

24 Mart 2004: Irak'ta Hükümet Çalışmalarıyla İlgili Yorumlar


Christian Science Monitor muhabiri Jill Carol, Bağdat mahreçli haberinde, Sünnilerin de Şiiler ve Kürtlerle hükümet pazarlığına başlamayı kararlaştırdığını duyuruyor. Farklı Sünni grupların bu pazarlıkta gündeme getireceği talepleri belirlemek amacıyla geçen hafta bir araya geldiğini belirten muhabir, bu gelişmenin Irak’taki direnişe verilen desteğin azalmasına yol açacağı görüşünde:

"Talepler listesinde, meclis tarafından bu yıl hazırlanacak anayasada Sünnilerin haklarının yer alması da bulunuyor. Ancak bunun yanı sıra, Iraklıların Amerikan işgaline karşı direnme hakkının tanınması, Amerikan güçlerinin Irak’tan çekilmesi için bir takvim belirlenmesi, ordunun Baas Partisi unsurlarından temizlenmesi sürecinin tersine çevrilmesi, suç işlediklerine dair somut kanıt bulunmayan bütün tutukluların serbest bırakılması gibi tartışmalara yol açabilecek talepler de var. Sünniler, güvenlik teşkilatlarında, özellikle de İçişleri bakanlığında temsil edilmek istiyor."

New York Times ise, Iraklıların, seçimlerin üstünden iki ay geçmesine rağmen hala bir hükümet kurulamamış olmasından dolayı büyük bir rahatsızlık duyduğunu belirtiyor. Gazete özellikle kadınların, Sünnilerin ve laik kesimlerin Şiilerle Kürtler arasında süren pazarlıklarda kendi haklarının göz ardı edileceği endişesi yaşadığını vurguluyor:

"Bu dini baskılara karşı koyabilecek en büyük güç, kurulacak hükümetin mutlaka desteğini alması gereken laik Kürt gruplardır. Ancak Kürtlerin en büyük derdi kendi bölgelerinin bağımsızlığını artırmak. Zengin petrol yataklarına sahip olan Kerkük’ü gelecekteki Kürdistan’a bağlamak konusuna, laik Iraklıların çıkarlarını korumak konusundan daha fazla önem veriyorlar. Amerika açısından Irak’taki her siyasi gelişmeyi yönlendirmek gündemden çıkmış görünüyor. Ama Irak, birbirleriyle dalaşan politikacıların kendi dar dini, bölücü ve ayrılıkçı davalarına terk edilemez."

Boston Globe ise, İsrail’in Kudüs yakınlarındaki bir Yahudi yerleşim birimini genişletme kararını barış sürecine zarar verebilecek bir adım olarak değerlendiriyor. Gazete, İsrail’in Filistin terör örgütlerinin dağıtılması talebi kadar Filistinlilierin de İsrail’den toprak ilhakı konusunda fiili durum yaratmamasını bekleme hakkı olduğunu savunuyor:

"Amerika, Avrupa Birliği ve Rusya tarafından desteklenen plan, Filistinlilerin militan örgütleri dağıtmasını İsraillilerin de yerleşim faaliyetlerine son vermesini öngörüyor. Yol haritasının ilk aşaması bu anlayışa dayanıyor ve bu anlayış sembollerin önemli olduğu varsayımına dayanıyor. İki halkı da geçmişte yaşananların tekrarlanmayacağı konusunda ikna etmedikçe, liderlerin adil ve kalıcı bir barış için gerekli tavizleri veremeyeceği muhakkaktır."

Balkanlardaki gelişmeleri değerlendiren Washington Post ise, bölgede bir türlü istikrarın sağlanamadığını vurguluyor. Amerika ile Avrupa Birliği’nin son dönemde Balkanlara yeterince ilgi göstermediğini hatırlatan gazete, Kosova’nın nihai statüsü ile ilgili görüşmelerin yakında başlayacağını belirterek bu ilgisizliğin daha fazla süremeyeceğinin altını çiziyor:

"Batılı ülkeler, nüfusunun çoğunluğu Arnavut olan Kosova’nın yeniden Sırp yönetimine dönmemesi ve bir biçimde bağımsız olması gerektiği konusunda fikir birliği içinde görünüyor. Ancak Kosova’ya egemenliğinin nasıl, ne zaman ve hangi koşullarda verilebileceği konusunda bir uzlaşma yok. Sırp liderler ise Kosova’nın bağımsızlığı düşüncesine karşı çıkıyor ve bölgede Sırpların çoğunlukta olduğu yerleri ilhak etmeyi amaçlıyor. Sırpların en büyük destekçisi ise Rusya. Bush yönetiminin bu sorunu çözmek ve Kosova’nın bağımsızlığı için uygulanabilir bir plan ve takvim sunmak amacıyla Avrupa Birliği’yle uyumlu ve ortak bir politika yürütmesi gerekiyor."

XS
SM
MD
LG