Erişilebilirlik

Kırgızistan'da Siyasi Kargaşa Devam Ediyor


Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Cumhurbaşkanı Asker Akayef’in istifasını isteyen göstericilerle hükümet yanlısı gruplar arasında çatışma çıktı. Binlerce kişinin hükümet binaları ve devlet dairelerini işgal etmeye çalıştığı, çıkan olaylarda çok sayıda kişinin yaralandığı bildiriliyor.

Yeni İçişleri Bakanı Keneşbek Duşebayev göstericilere eylemlerini barışçı bir şekilde yapmaları çağrısında bulundu. Hükümet aleyhtarı göstericilerin kontrolü ele geçirdiği güney kentlerinde kamu düzenini sağlamak için kuvvete baş vurulabileceğini belirten Duşebayev, güvenlik kuvvetlerinin gerektiğinde kuvvet ve silah kullanmasına yasaların izin verdiğini söyledi.

Geçen ayki parlamento seçimlerinde hile yapıldığını ileri süren muhalefet partileri, günlerdir Oş ve Celal-Abad kentlerinde gösteri düzenleyerek seçimlerin iptalini ve Cumhurbaşkanının istifasını istiyor.

Cumhurbaşkanı Asker Akayef ise hile iddialarını ve istifa çağrılarını reddediyor; muhalefeti istikrarsızlık yaratmakla suçladı.

Bişkek’te dün de gösteri yapmak isteyen bir grup göstericiye müdahale eden polis bazı kişileri göz altına aldı.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Avrupa Birliği'nin Dışilişkilerden Sorumlu Yetkilisi Javier Solana’nın Kırgız seçimlerinin uluslararası standartlara uymadığı yolundaki sözlerini eleştirdi. Lavrov muhalefetin bu sözleri gerginlikleri körüklemek için kullanabileceğini belirtti.

XS
SM
MD
LG