Erişilebilirlik

Arap Birliği: 'İsrail Ödün Vermeli'


Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İsrail’in, karşılığında bir şey vermeden Arap ülkeleriyle normal ilişkiler kuramayacağını söyledi.

Cezayir zirvesinde konuşan Amr Musa, İsrail hükümetinin normal ilişkiler için ödün vermesi gerektiğini vurguladı.

8 Arap liderinin katılmadığı zirvede, Suudi Arabistan’ın 2002 yılında başlattığı barış girişiminin canlandırılması konusu ele alınacak.

Girişim, 1967 savaşında işgal ettiği topraklardan tümüyle çekilmesi karşılığında Arap ülkelerinin, İsrail’le normal ilişkiler kurmasını öngörüyor.

Zirvenin gündeminde, İsrail’in Arap dünyasıyla ilişkilerinde yeni bir dönem başlatması beklenen çekilme planı vardı. Plan çerçevesinde İsrail, 1967’den sonra işgal ettiği topraklardan tamamen çekilerek Filistin yönetimine bırakacak. İsrail hükümeti, 3 yıl önce Suudi Arabistan tarafından masaya getirilen toprak karşılığı barış planını reddetmişti.

Ürdün’ün, İsrail’le ilişkileri, çekilme işleminin tamamlanmasını beklemeden normalleştirme girişimleri, diğer Arap ülkelerinin Dışişleri Bakanları tarafından reddedilmişti. Hatta Birlik üyeleri, 2002 yılında Suudi Arabistan’ın sunduğu öneriye sadık kalarak, İsrail ile ilişkilerin ancak söz verildiği gibi topraklardan tamamen çekildikten sonra iyileştirilebileceği yönünde karar aldı.

Öte yandan, zirvede, son haftalarda gündemden düşmeyen Suriye’nin Lübnan’dan çekilmesi konusunun görüşülmesi beklenmiyor.

Lübnanlı Profesör Sami Barudi’ye göre bunun nedeni Arap Birliği’nin konuşu Lübnan ile Suriye’nin iç sorunu olarak görmesi: Lübnan’daki Amerikan Üniversitesinde ders veren Burudi, Beyrut ve Şam hükümetlerinin aralarındaki anlaşmazlığı birliğe taşımak istemediklerini söylüyor. Siyasi bilimler profesörü, taraflar istemedikçe konunun Birlik gündemine sokulamayacağını belirtiyor ve devamla: “Zaten Suudilerle, Suriyeliler ve Mısırlılarla Suriyeliler arasında bu konuda temaslar yapıldığını biliyoruz.. Konunun resmen ele alınması şart değil.” diyor.

XS
SM
MD
LG