Erişilebilirlik

Erdoğan AB Zirvesi İçin Brüksel'e Gidiyor


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları zirvesine katılmak üzere bugün Brüksel’e gidiyor.

Erdoğan bu akşam, yarın başlayacak zirve öncesi Brüksel’de Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’le bir araya gelecek. Görüşmede ağırlıklı olarak Kıbrıs konusunun ele alınması bekleniyor.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile 3 Ekim’de başlayacak müzakereler öncesi Kıbrıs konusunda çözüme gidilmesi konusundaki kararlılığını görüşmede bir kez daha dile getireceği belirtiliyor. Erdoğan-Karamanlis görüşmesinde, Kıbrıs sorununa çözüm için neler yapılabileceğinin de konuşulması bekleniyor. Erdoğan’la Karamanlis’in bir araya geleceği akşam yemeğine, Dışişleri Bakanları Abdullah Gül ve Petros Molivyatis de katılacak.

Yunanistan Başbakanı Karamanlis’in yarın ise, Brüksel’de Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’la bir araya gelmesi bekleniyor. Erdoğan-Karamanlis görüşmesinin ardından yapılacak bu görüşmede, Karamanlis’in Başbakan Erdoğan’la yaptığı görüşme hakkında Papadopulos’a bilgi vereceği belirtiliyor.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Papadopulos geçtiğimiz hafta Polonya Cumhurbaşkanı’yla yaptığı görüşme sonrasında, Rum tarafının Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’a, Kıbrıs sorunu konusunda yeni bir girişim başlatmasını önerdiğini söylemişti.

Ancak Birleşmiş Milletlerin, Papadopulos’un kendilerine müzakerelerin başlaması için öneri sunmadığını açıklamasının ardından, Kıbrıs Rum yönetimi lideri, “öneri yapılmadığını yanlızca zemin hazırlamak için temaslar yapıldığını” açıklamıştı.

Bu akşam gerçekleşecek Erdoğan-Karamanlis görüşmesinde de, Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler nezdinde nasıl bir çözüme gidileceğinin masaya yatırılması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan’ın Brüksel’e hareketinden önce bugün toplanan Bakanlar Kurulu’nda da Türkiye- Avrupa Birliği ilişkileri değerlendiriliyor. Kurul’da ayrıca Türkiye’de bugün de bazı illerde devam eden Nevruz kutlamaları ele alınıyor.

Hafta sonunda Türkiye genelinde yapılan Nevruz kutlamalarında terör örgütü PKK/KONGRA-GEL ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atılmış, Mersin'de Türk bayrağı yakılmak istenmişti. Bugün Diyarbakır’da süren nevruz kutlamalarında ise geniş güvenlik önlemleri alındı. Diyarbakır daki kutlamalara eski DEP milletvekillerinin de katılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG