Erişilebilirlik

BM: Suriye Lübnan Seçimlerinden Önce Çekilecek


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Suriye’nin Mayıs ayındaki seçimlerden önce Lübnan’dan tamamen çekileceğini söyledi.

Annan’ın, Ortadoğu temsilcisi Terje Roed Larsen’le dün görüştükten sonra Suriye kuvvetlerinin Lübnan’ı terk etme tarihini belirleyen açıklamasını, sözcüsü Fred Eckhard okudu: "Genel Sekreter istihbarat birimleri ve askeri malzeme de dahil olmak üzere, Suriye kuvvetlerinin tümüyle Lübnan parlamento seçimlerinden önce çekilmesini bekliyor."

Genel sekreter açıklamasında, Lübnan’da, Mayıs ayı ortalarında yapılması beklenen seçimlerinin serbest ve adil olması gerektiğini de kaydetti.

Özel temsilci Larsen Avrupa, Mısır, Suriye, Ürdün ve Lübnan’ı kapsayan gezisinden yeni döndü. Larsen dünkü brifingde genel sekretere, Halep’te Suriye Cumhurbaşkanı Beşir Asat’la yaptığı toplantı hakkında bilgi verdiğini söyledi. Larsen iki aşamalı bir çekilme konusunda anlaştıklarını ve birinci aşamanın zaten tamamlanmış olduğunu belirtti.

Larsen şöyle konuştu: "Suriye cumhurbaşkanı, istihbaratçılar da dahil tüm Suriye askerlerinin Bekaa Vadisi’ne çekileceği konusunda bana güvence verdi. Kuvvetlerin üçte ikisi vadinin Lübnan tarafında kalacak, üçte biri ise en geç 1 Nisan’a kadar Suriye topraklarına dönecek. Ve bu taahütün büyük ölçüde yerine getirildiğine de tanık oluyoruz."

Roed Larsen ikinci aşamada ise, Nisan ayı başlarına kadar ortak bir Suriye- Lübnan askeri komitesinin kurulacağını ve bu komitenin Suriye askerleri ile istihbarat tesislerinin Lübnan topraklarından çıkması için takvim belirleyeceğini bildirdi.

Larsen, "Bu takvime uyulduğu taktirde, Güvenlik Konseyi’nin 1559 sayılı kararının öngördüğü iki koşulu yerine getirilmiş olacak" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler özel temsilcisi genel sekreterin çekilme işleminin Mayıs ayındaki seçimden önce tümüyle tamamlanmasını beklediğini de kaydetti. Larsen önümüzdeki ayın başında bölgeye yeniden gideceğini ve hazırlayacağı raporu Kofi Annan’ın 19 Nisan’da Güvenlik Konseyi’ne sunacağını bildirdi.

Lübnan kaynakları dört bin Suriye askerinin döndüğünü ve böylece çekilmenin ilk aşamasının tamamlandığını söylüyor. Lübnan’da şu anda, 10 bin kadar Suriye askeri kaldı.

XS
SM
MD
LG