Erişilebilirlik

Irak Meclisi İlk Toplantısını Yaptı


Irak’ta yaklaşık 50 yıldan bu yana ilk kez serbest seçimle göreve gelen Ulusal Meclis bugün ilk toplantısını yaptı.

Meclis, Bağdat’ta sıkı güvenlik önlemleri altındaki Yeşil Bölge'de yer alan Kongre Merkezi’nde açıldı.

Irak halkı ve meclisin 275 üyesini kutlayan Başkan Bush, bunun Irak’ın demokratik sürecinde “parlak bir gün” olduğunu söyledi.

Meclis toplantısından önce ve sonra bölgede bir dizi patlama meydana geldi. Can kaybı olup olmadığı hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

Bugün ayrıca Bakuba’da Irak ordusuna ait bir kontrol noktasına yönelik bombalı saldırıda 4 Iraklı asker öldü.

Bu arada, Şiilerle Kürtler arasında koalisyon hükümeti kurulması için pazarlıklar sürüyor. Şiilerin Birleşik Irak Koalisyonu, seçimde oyların yüzde 48’ini alarak çoğunluğu elde etmişti.

Ancak bu sayı, 275 sandalyeli mecliste tek başına iktidar olmaya yetmiyor.

İtalya Eylül'den İtibaren Asker Çekiyor

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi Irak’taki askerlerini Eylül ayından itibaren geri çekmeye başlayacağını açıkladı.

Başbakan Berlusconi, 30 bin askerin tümünün geri çekilmesinin ise, Irak hükümetinin, ülkenin güvenliğini sağlamadaki başarısına bağlı olacağını bildirdi.

İtalya, Amerika’nın Irak konusundaki başlıca müttefiklerinden biri olmuştu. Ancak Başbakan Berlusconi, kamu oyunun şimdi askerlerin geri çekilmesini istediğine inanıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İtalya’nın Irak’tan askerlerini geri çekmesi, halinde koalisyon güçlerinin riske girmeyeceğini söyledi.

Asya gezisinin ilk durağı Yeni Delhi’de gazetecilere açıklamalarda bulunan Rice, İtalya’ya Irak halkının özgürlüğünü kazanmasında yardımcı olduğu için teşekkür etti.

Bu arada Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov, Irak’taki 460 askerin yıl sonuna kadar geri getirilmesini istedi. Dün ayrıca Irak’tan çekilen ilk grup Ukrayna askeri ülkesine döndü. Geri kalan Ukraynalıların ise yıl sonuna kadar geri çekilmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG