Erişilebilirlik

New York Borsasını Maliye Bakanı Unakıtan Açtı


New York Borsası’nda Çarşamba günkü ilk seansın açılışı, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından yapıldı.

Türkiye’de yürütülen özelleştirme çalışmalarıyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere New York'ta bulunan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Çarşamba sabahı New York Borsası'nın açılış gongunu çaldı.

Türk ve Amerikan bayraklarının yanyana asıldığı açılışta, New York Borsası Başkanı Robert Britz ve Başkan Yardımcısı Noreen Culhane Unakıtan’a eşlik ettiler. Türk heyetindeyse New York Başkonsolosu Ömer Önhon, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği'nde görevli Maliye Bakanlığı Danışmanı Cihan Terzi ve Bakan Unakıtan'ın kızı Fatma Unakıtan vardı.

Türk şirketlerini artık New York borsasında görmek istediklerini belirten Borsa Başkanı Robert Britz, açılışın ardından Maliye bakanı Unakıtan’a borsa işlem salonunu gezdirdi. Türk Hava Yolları, Erdemir ve Telekom’un hisselerinin New York borsasında satılmasıyla ilgili çalışmalar devam ederken, Unakıtan, üçüncü kez ihaleye çıkarılan Türk Telekom’da özelleştirme sürecinin Mayıs ayı sonunda bitirileceğini söyledi. Ancak New York borsasına giriş süreci zaman aldığı için bu konuda bir tarih vermenin mümkün olmadığını belirten Unakıtan, borsaya açılması mümkün görünen THY, Erdemir ve Telekom hisselerinin en çok yüzde 20’sini pazarlamayı düşündüklerini belirtti.

Özelleştirmeden, 2004 yılında orta büyüklükteki şirketlerin satışıyla 2.1 milyar dolarlık gelir elde edildiğini kaydeden Unakıtan, bu yıl rakamı artırmayı hedeflediklerini de vurguladı.

Dünyanın en büyük hisse senedi piyasası olan New York borsasında yaklaşık 2,800 şirket yer alıyor. Bu şirketlerin toplam pazar değeriyse 20 trilyon dolar. Yaklaşık 460 yabancı şirketin yer aldığı New York borsasında şimdilik tek işlem gören Türk şirketiyse Turkcell İletişim Hizmetleri. Yunanistan’dan dört şirketi New York borsasında işlem görüyor.

Amerikalı olmayan 460 şirketin dünya piyasalarındaki toplam değeriyse 7.1 trilyon.

XS
SM
MD
LG