Erişilebilirlik

Öğrenci Affı Yeniden TBMM Gündeminde


Tartışmalı öğrenci affı yasası bugün yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündeminde.

Yüksek öğrenimini 29 Haziran 2000 tarihinden sonra her ne sebeple olursa olsun yarıda bırakan öğrencilere af getiren yasa Şubat ayı sonunda Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yasayı af niteliği taşıdığı ve bu nedenle yasanın Meclis’te nitelikli çoğunluk olan 330 milletvekilin kabul etmesiyle çıkarılması gerektiği gerekçesiyle, Meclis’e iade etmişti.

Geçtiğimiz hafta Meclis Milli Eğitim komisyonu’nda da aynen kabul edilen öğrenci affı yasası, bugün yeniden Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Genel Kurul’da AKP milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı Sezer’in veto gerekçesi doğrultusunda nitelikli çoğunluk araması ve yasanın bugün Meclis’te kabul edilmesi bekleniyor.

Öğrenci affı yasasından yararlanmak isteyenler yasa yürürlüğe girdikten sonra iki ay içinde üniversitelere başvuru yapabilecekler. Yurtdışındaki üniversitelerden mezun olanlara denklik için YÖK’ün yaptığı seviye tespit sınavında başarısız olanlara da ek sınav hakkı tanınacak. Yasa disiplin cezalarına da af getirdiği için türbanlı öğrencileri de kapsıyor. Bu nedenle af yasasına Yüksek Öğretim Kurulu ve rektörler tepki göstermişlerdi.

Öğrenci affı yasasının Meclis’te kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı Sezer’in yasayı 2. kez veto etme hakkı bulunmuyor ancak Ahmet Necdet Sezer yasayı Anayasa Mahkemesi’ne gönderebilir.

XS
SM
MD
LG