Erişilebilirlik

Çin'den 'Olası Savaşa' Hazırlanma Çağrısı


Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Çin Ordusu’nun olası bir savaşa karşı hazırlanmasını ve ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasını istedi.

Hu Jintao, Ulusal Halk Kongresi’nde bugün yaptığı konuşmada ulusal egemenliğin, güvenliğin ve toprak bütünlüğünün korunmasının her şeyden önce geldiğini söyledi.

Tayvan’ın Çin’den ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesini engelleyecek yasa tasarısının yarın Çin parlamentosundan geçmesi bekleniyor. Yasa, bağımsızlığını ilan etmesi durumunda Çin’in Tayvan’a askeri müdahalede bulunmasına olanak sağlıyor.

Öte yandan Devlet Başkanı Hu Jintao bugün parlamento tarafından ülkenin askeri lideri olarak atandı. Hu, sembolik nitelik taşıyan bu görevi eski başkan Jiang Zemin’den devraldı.

Avrupa Birliği, Çin’e uyguladığı silah ambargosunu yumuşatmayı planlıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Dış İlişkilerden Sorumlu Üyesi Benita Ferrero Waldner, dün Cakarta’da yaptığı açıklamada, Çin’in, 1989 yılından bu yana değiştiğini söyleyerek, birlik üyelerinin bu ülkeye uygulanan silah ambargosunu yumuşatmayı düşündüğünü söyledi.

Ambargo, Çin’in 1989 yılında Tianenmen Meydanı’nda düzenlenen demokrasi yanlısı gösteriyi kanlı bir şekilde bastırması üzerine konulmuştu.

Amerika ise Çin’e uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasına karşı çıkıyor. Washington yönetimi, ambargonun kaldırılması durumunda Çin’in askeri teçhizatını yenileyeceğini söylüyor.

Bush yönetimi, bunun aynı zamanda Çin’in insan hakları ihlallerine onay verildiği şeklinde anlaşılabileceğini kaydediyor.

XS
SM
MD
LG