Erişilebilirlik

Esat Lübnan'dan Çekilme Takvimi Verecek


Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Terje Roed-Larsen, Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad’ın Lübnan’dan çekilme takvimi vermeyi kabul ettiğini açıkladı.

Roed-Larsen bugün Halep’te Esad ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada Suriye’den tüm yabancı kuvvetleri Lübnan’ı terketmeye çağıran 1559 sayılı BM kararına uyacağı sözü aldığını belirtti.

Roed-Larsen, Suriye’nin iki aşamalı çekilme takvimiyle ilgili ayrıntıları gelecek hafta BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a sunacağını da söyledi.

Bazı Suriye birlikleri, şimdiden Lübnan’ın kuzeyindeki mevzilerini boşaltarak ülkelerine dönmüş bulunuyor.

Roed-Larsen Esat'la görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada çekilmenin iki aşamada gerçekleşeceğini belirtti ve şöyle konuştu:

"İlk aşamada Mart ayının sonuna kadar tüm Suriye kuvvetleri ve istihbarat görevlileri Bekaa vadisine kaydırılacak. Yine bu süre içinde önemli sayıda Suriye askeri ve istihbarat görevlisi Lübnan’dan tümüyle çekilerek Suriye’ye dönecek. İkinci aşamada ise Suriye’nin asker, silah ve istihbarat örgütleri olarak Lübnan’dan tümüyle çekilme işlemi tamamlanmış olacak."

Birleşmiş Milletler temsilcisi ikinci aşamayla ilgili bir tarih açıklamadı ancak gelecek hafta New York’ta Genel Sekreter Kofi Annan’a çekilme takviminin ayrıntılarını sunacağını söyledi. BM Güvenlik Konseyi geçen yıl kabul ettiği karar tasarısında Suriye’yi Lübnan’dan çekilmeye çağırmıştı. Amerika ise Mayıs’ta yapılacak parlamento seçimlerinden önce Suriye kuvvetlerinin Lübnan’dan tümüyle çekilmesini istiyor.

Suriye, Lübnan’daki 14 bin kişilik kuvvetini bu hafta Lübnan’ın kıyı ve orta kesimlerinden Bekaa vadisine kaydırmaya başladı. Bazı Suriye askeri konvoylarının sınırı geçerek ülkelerine döndüğü, ancak bazı istihbarat merkezlerinin hala boşaltılmadığı bildiriliyor.

Suriye ordusu Lübnan’a ilk kez 1976 yılında iç savaşı bastırmak amacıyla girmişti. Arap Birliği’nden aldığı yetkiyle Lübnan’a giren Suriye, asker sayısını iç savaşın en şiddetli döneminde 40 bine kadar çıkardı.

XS
SM
MD
LG