Erişilebilirlik

10 Mart 2005: Lübnan'daki Gelişmeler Köşe Yazılarında


Christian Science Monitor Lübnan’daki gelişmelerle ilgili olarak bu ülkede henüz bir devrimin gerçekleşmediğine ve daha yapılacak çok iş olduğuna dikkat çekiyor. Ancak gazete, eski başbakan Refik Hariri’nin öldürülmesiyle, Lübnan’ın artık bir değişim sürecine girdiğini vurguluyor ve Hizbullah’ın da bu değişime ayak uydurmak zorunda kalacağı görüşüne yer veriyor:

"Hizbullah gibi Suriye de, özgür bir Lübnan’ın İsrail’le barış anlaşması imzalamasından endişe ediyor. Böyle bir gelişme, Suriye’nin, barış görüşmelerinde, İsrail’e karşı, Hizbullah’ı kullanarak kendi anlaşma koşullarını dayatma politikasını etkisiz kılabilir. Lübnan’da çoğulcu bir demokrasi gelişirse, bu, Başkan Bush’un da dediği gibi tüm Arap rejimlerini kaygılandıracaktır."

New York Times ise, Başkan Bush’un Beyaz Saray’daki ikinci döneminde şu ana kadar uyguladığı politikaları sert biçimde eleştiriyor. Gazete, doların değer kaybına rağmen vergi indirimi politikasında ısrar edilmesi, müttefiklerle ilişkilerin düzeltilmesine ihtiyaç duyulan bir dönemde John Bolton gibi tepki toplayacak bir ismin Birleşmiş Milletler temsilcisi olarak atanması ve iç politikada partizan tavırlarda ısrar edilmesi gibi uygulamaları yanlış politikalara örnek gösteriyor:

"Bush yeniden seçildiğinde, bir kez daha başkanlık yapamayacağı için hedeflerini yeniden gözden geçireceğini ummuştuk. Ülkenin önünde bir çok ciddi sorun var. Ama Bush, en büyük sorunları görmezden gelen ve iç politikada siyasi tartışmalara yol açacak ikincil konuları öne çıkartan bir tavır izlemeye kararlı görünüyor. Bu yönetimin öncelikleri, bizi sürekli şaşırtıyor."

Boston Globe gazetesinin eleştiri okları ise Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’i hedef alıyor. Gazete, Rumsfeld’i Irak’taki gerçeklerin farkına varmamak ve Amerikan askerlerinin hayatını kurtaracak gerekli donanımı sağlamamakla suçluyor. Boston Globe, bir askeri müfettişin çelik yelek sağlanması konusunda nasıl beceriksiz davranıldığını içeren ve New York Times tarafından yayımlanan raporunu, suçlamalarının dayanak noktası olarak gösteriyor:

"Eğer Savunma Bakanlığı, böylesine gerekli donanımın sağlanması konusunda daha etkin adımlar atmazsa, Amerikan askerleri gereksiz yere hayatlarını kaybetmeye devam edecek. Müfettişin hazırladığı rapor ve New York Times’ın haberi, bir ordunun en karmaşık silah sistemleri geliştirebilmesine rağmen kendi askerlerinin hayatını kurtaracak en temel teçhizatı nasıl sağlayamadığını gösteriyor. Kongre, Rumsfled’den hesap sormalıdır."

Washington Post gazetesi ise Sudan’ın Darfur bölgesinde yaşanan katliamları ele alıyor. Uluslararası toplumun baskısıyla bazı olumlu gelişmeler sağlanmasına rağmen Darfur’da cinayetlerin hala sürdüğünü ve ayda on bin kişinin öldüğünü ileri süren gazete, aşamalı çözüm planlarını reddediyor, soruna kökten bir çözüm bulunması gerektiğini yazıyor.

"Daha ciddi bir tepkiye örnek olarak uçuşa yasak bölge uygulamasını ele alalım. Böyle bir uygulama zaten Fransız hava kuvvetlerinin bir bölümüne ev sahipliği yapan Sudan’ın batı komşusu Çad’dan gerçekleştirilebilir. Askeri yetkililere göre bunun için sadece 10-15 radar ve savaş uçağı gerekiyor ki bu NATO’nun kapasitesinin çok küçük bir bölümüne tekabül eder. Fransa tek başına bile bu işi üstlenebilir. Sudan’ın küçük hava kuvvetleri ve hava savunma sistemi fala bir direnç gösteremez. Uçuşa yasak bölge uygulaması, hem helikopterlerle sivillere düzenlenen saldırıları önleyecek hem de Sudan’ın suçlu yönetimine güçlü bir mesaj verecektir. Ama bu hala gündemde değil."

XS
SM
MD
LG