Erişilebilirlik

Amerika'dan İtalya'ya Ortaklık Önerisi


Amerikan yönetiminin, Irak’ta dost ateşi ile hayatını kaybeden İtalyan ajanı Nicola Calipari’nin ölümü üzerine yapılacak soruşturmaya İtalyan tarafını da ortak etme kararı, Başbakan Silvio Berlusconi tarafından olumlu karşılandı.

Irak’ta rehin tutulan kadın gazeteci Giuliana Sgrena’nın kurtarılması operasyonunu gerçekleştiren askeri haber alma teşkilatı Sismi’nin ajanı Nicola Calipari’nin ölümü üzerine yapılacak soruşturmaya bir İtalyan general de katılacak.

Irak’ta Amerikan 18. hava ulaştırma birliğinin komutanı tarafından yürütülecek soruşturmanın sonuçlarının 3-4 hafta içinde alınması bekleniyor.

Başkan Bush’un Avrupa’daki en yakın müttefiklerinden biri olan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, İtalyan kamuoyuna ve muhalefete karşı sıkıntılı günler yaşarken, soruşturmaların ortak yapılması kararı ile biraz rahatlamış görünüyor. Dün İtalyan Meclisinde olayla ilgili sorulara cevap veren İtalyan Dışişleri Bakanı Gianfranco Fini de İtalyan gazeteciyi taşıyan arabaya özel bir saldırı düzenlendiğini düşünmenin anlamsız olduğunu, ancak ABD’nin sunduğu açıklamaları da yetersiz bulduklarını açıkladı.

İtalyan tarafının yaptığı ilk soruşturmalardan, öldürülen ajan Calipari’nin hava alanına geçisinden Amerikan gizli servisinin haberli olması, arabanın Amerikalı yetkililerin söylediği gibi hızlı değil saatte 40 kilometre ile gidiyor olması ve hiçbir uyarıda bulunulmadan doğrudan ateş açılması İtalyan yetkililerin gerekçe bulmakta zorlandığı noktaları oluşturuyor. İtalyan yetkililer özellikle ateş eden Amerikalı askerlerin hangi kumanda zincirine bağlı olduğunu, ve operasyon kararlarını nasıl aldıklarını öğrenmek istiyorlar.

Tüm bu gelişmelere rağmen İtalyan merkez sol muhalefeti Amerika'nın Sismi ajanı Nicola Calipari’nin ölümü ile sonuçlanan olayı aydınlatmak konusunda samimiyetine kuşku ile baktıklarını ifade ettiler.

Bu arada kaçırılan gazeteci Giulina Sgrena da daha önce yaptığı açıklamalardan bir adım geri attı. Sgrena, kendisini Amerika'nın öldürmek istediğini söylemediğini ve yanlış anlaşıldığını belirtti. İtalyan Sismi ajanı Nicola Calipari’nin ölümü ile ilgili olarak İtalya başbakanı Silvio Berlusconi de bugün Senato’da sorulara yanıt verecek.

XS
SM
MD
LG