Erişilebilirlik

Kerami Yeniden Başbakanlığa Atandı


Lübnan’ın Suriye yanlısı Cumhurbaşkanı Emil Lahut başbakanlığa yeniden Ömer Kerami’yi atadı.

Şam hükümetine yakınlığıyla bilinen Başbakan Ömer Kerami, Suriye aleyhtarı gösteriler üzerine geçen hafta görevinden istifa etmişti.

Beyrut’ta önceki gün düzenlenen Suriye yanlısı dev gösteriden sonra parlamenterlerin çoğu, Ömer Kerami’nin yeni hükümetini onaylama kararı almıştı.

Kerami’nin yeniden göreve gelmesiyle, Suriye’nin Lübnan üzerindeki siyasi nüfuzunu sürdürmesi bekleniyor.

Bu arada Suriye birlikleri çekilme işlemini sürdürüyor. Reuters haber ajansı görgü tanıklarına dayanarak bazı askeri konvoyların sınırı geçerek Suriye’ye döndüklerini bildirdi.

Lübnan’dan yabancı askerlerin çekilmesini öngören Güvenlik Konseyi kararı, bir takvim içermiyor. Ancak Başkan Bush, Suriye’nin Lübnan’daki 14 bin askerini ve istihbarat ajanlarını Mayıs ayındaki seçimlerden önce çekmesini istiyor.

Kerami: 'Ulusal Birlik Hükümetine Katılın'

Muhalefet partilerine ulusal birlik hükümetine katılmaları çağrısında bulunan Başbakan, çağrının kabul edilmemesi halinde ülkeyi büyük bir felaketin beklediğini söyledi ve bundan muhalefetin sorumlu olacağını ileri sürdü.

Kerami, yeni hükümetin kurulamaması halinde Mayıs ayında yapılması planlanan genel seçimlerin ertelenebileceğini belirtti. Kerami, yeni hükümetle ilgili görüşmelerin gelecek hafta Pazartesi veya Salı günü başlayabileceğini de sözlerine ekledi.

Ömer Kerami’nin istifasına eski başbakanlardan Refik Hariri'nin öldürülmesinden sonra düzenlenen Suriye karşıtı gösteriler sebep olmuştu. Gösterilerle birlikte başta Amerika ve Suudi Arabistan olmak üzere çeşitli ülkeler Şam hükümetine Lübnan’daki askerlerini çekmesi için baskı yapmaya başlamıştı.

Ancak Şam hükümetini destekleyen Hizbullah örgütünün, Suriye karşıtı gösterilere dev bir gövde gösterisiyle cevap vermesi üzerine Kerami tekrar göreve döndü. Şii Hizbullah örgütünün dış müdahale diye nitelediği baskıları protesto etmek için düzenlediği "Suriye'ye destek" mitinginde yüz binlerce kişi katılmıştı.

Muhalefet liderleri Kerami’nin çağrısını reddetti ve Suriye’nin kontrolü altında olduğu gerekçesiyle başbakana güvenilemeyeceğini bildirdi. Muhalefet her şeyden önce eski başbakan Harrari’ye yapılan suikastın uluslararası bir komisyon tarafından soruşturulmasında ısrar ediyor.

Lübnanlı bir siyasi gözlemciye göre muhalefet partilerinin Kerami’yle bir sorunları yok. Karşı çıkmalarının nedeni Suriye’ye “hayır” diyemeyeceği inancı.

Siyasi çıkmazın Mayıs seçimlerini etkilemesi mümkün. Başbakan Kerami, istifa etmeden önce, Mayıs’a kadar yeni bir seçim yasası çıkartmayı planlıyordu ancak bunu muhalefetin desteği olmadan yapabilmesi imkansız. Çünki 128 üyeli Parlamentoda sandalyelerin üçte biri muhalefetin elinde bulunuyor.

Bu arada, Şam hükümetine Lübnan’daki ajanlarını ve 14 bin askerini geri çekmesi için yapılan baskılar da sürüyor. Devlet Başkanı Beşir Esat, ülkenin çeşitli bölgelerinde konuşlandırılmış Suriye birliklerini sınırdaki Beka vadisine çekmeyi kabul etmişti. Suriye askerlerinin Lübnan’dan tümüyle çekilip çekilmeyeceği çekilecekse bunun ne zaman yapılacağı hala belli değil.

XS
SM
MD
LG