Erişilebilirlik

Clinton Kütüphanesi Arkansas'ta Açıldı


Arkansas nehri kıyısında yağmur altında yapılan törene dört başkan katıldı. Görevdeki Başkan Bush ve eski başkan Clinton’a tören için eski başkanlar Jimmy Carter ve George Herbert Bush eşlik etti. 91 yaşındaki Gerald Ford, hayatta olan ancak törene katılamayan tek başkan oldu. Masraflarını özel sektörün karşıladığı 165 milyon dolara malolan müzede, Clinton döneminden yaklaşık 100 milyon belgeyle o yılların önemli olaylarını yansıtan birçok sergi bulunuyor. 1993’de imzalanan Oslo Anlaşması’ndan Monica Lewinsky skandalına ve Clinton’ın 1999 yılında sorgulanıp aklanmasına kadar bütün önemli olaylar sergileniyor. Başkan Bush, törende yaptığı konuşmada Bill Clinton’a övgüler yağdırdı:

"Burayı ziyaret edenler, ülkemizin vadettiklerinin neler olduğunu ve Amerika’nın 42’nci Başkanı döneminde gerçekleşen rüyaları hatırlayacaklar. William J. Clinton Başkanlık Kütüphanesi, her zaman geleceğe inanan bir insandan geleceğe bir armağandır. Ve bugün ona Amerika’yı sevdiği ve ona hizmet ettiği için teşekkür ediyoruz."

Başkan Bush, Başkan Clinton’ı aynı zamanda “Ortadoğu barışının yorulmak bilmeyen şampiyonu” olarak tanımladı. Eski Başkan Clinton da, Bush’a törene katıldığı için teşekkür etti ve Bush’un son seçimi kazanmakla kendi başkanlık kütüphanesinin açılışını dört yıl geciktirdiğini söyleyip şaka yaptı.

”Seçimi kazandığınız için sizi kutluyor ve özellikle Ortadoğu’da barış için yeni ve daha umutlu bir dönemde başarılı olmanızı diliyorum. George W. Bush’un bir konuşmasını ilk kez duyduğum zaman bir arkadaşımı aradığımı ve “Bu adam bizi yenebilir. İyi bir politikacı.” dediğimi hatırlıyorum.”

Amerika’da çok çekişmeli geçen başkanlık seçiminin ardından eski Başkan Clinton ve konuşmacıların hemen hepsi uzlaşmacı bir tutum sergiledi ve ulusal birlik çağrısında bulundu. Eski First Lady, şimdi New York Senatörü olan Hillary Clinton şöyle konuştu:

"Ülkemizin geçmişini, bugününü ve geleceğini temsil eden herkesi burada, birarada gördüğüm için çok mutluyum. Bu, bence, Amerikalılar’ın birlik içinde olduğunu açıkca gösteren çok özel bir andır."

Eski Başkan Jimmy Carter da öteki ülkelerin Amerika’yı örnek alması gerektiğini söyledi.

"Şunu söylemeliyim ki, özellikle bazılarımız için çok zor geçen bir siyasi yılın sonunda, dünyanın, iki Demokrat’la iki Cumhuriyetçi’nin biraraya gelerek kendisine hizmet etmemize izin veren bu büyük ülkeyi onurlandırdığımızı görmesi son derece önemli bir olaydır."

Bill Clinton da konuşmasında Amerika’da iki büyük siyasi görüşü temsil eden kanatları birbirine yaklaştırma üzerinde durdu.

"Amerika’da iki egemen siyasi düşünce tarzı vardır. Burada bu iki görüşü de temsil ediyoruz. En iyi muhafazakarlık geçilmemesi gereken çizgiler çizen düşüncedir. İlericilik de ihtiyaç kalmayan veya hiçbir zaman konulmaması gereken sınırları yıkan görüştür. Başkan seçimine girdiğim zaman Amerika’yı 21’nci yüzyıla hazırlamak için bu iki düşünceden de yararlanmak gerektiğine inanıyordum."

Törene katılan ve bu mesajı dinleyenler arasında Clinton yönetiminin birçok yetkilisiyle azınlıktaki Demokrat Parti’nin önde gelen isimleri de vardı. Başkan Bush’a karşı aday olan, ancak seçimi kaybeden eski başkan yardımcısı Al Gore ve Senatör John Kerry de törene katılanlar arasındaydı.

Törende sahneye çıkanlar arasında İrlandalı rock topluluğu U-2’nun solisti Bono ve bir üniversite korosu da vardı. Hava kuvvetlerine bağlı uçaklar da tören geçişi yaptı.

Törenin sonunda Bill Clinton’ın kızı Chelsea Clinton, Ulusal Arşiv Müdürü John Carlin’i kürsüye davet etti.

"Size ve Amerikan halkına William Jefferson Clinton Vakfı Merkezi ve Kütüphanesinin anahtarlarını teslim ediyorum. Teşekkür ederim."


XS
SM
MD
LG