Erişilebilirlik

Turgut Tarhanlı: 'Türkiye'de Polis Aşırı Güç Kullanıyor'


Avrupa Birliği Troykası Pazartesi günü Ankara’daki toplantıda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile biraraya geldi. Ancak Türkiye'nin Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerine başlama kararının alındığı 17 Aralık zirvesinden sonra Birlik yetkilileriyle yaptığı ilk toplantıya, Türk polisine eleştiriler damgasını vurdu.

Oysa toplantı, müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim öncesi yol haritasının tartışılacağı ortam olarak görülüyordu.

Avrupa Birliği heyeti, hafta sonunda İstanbul’da yapılan Dünya Kadınlar Günü gösterilerinde polisin kadınları tekme ve coplarla dövmesiyle ilgili olarak soruşturma açılmasını istedi. Dışişleri Bakanı Gül de gösterinin izinsiz olmasına rağmen görüntülerin üzücü olduğunu kaydetti.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, hükümetin bu konuyu sonuna kadar takip etme, ‘halının altına gizlememe’ yönündeki tavrını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Asselborn, düzenlediği basın toplantısında, “Böyle görüntüler, Türkiye gibi açık ve hoşgörülü bir ülke görüntüsüne yakışmamaktadır” dedi.

Kadınlar günü gösterisinde bir polisin yüzükoyun yere düşen kadına kalkmaya çalıştığı sırada tekme atışının görüntüleri Amerikan televizyonlarının haber bültenlerinde de yer aldı.

Avrupa Birliği hukuku uzmanı Prof. Turgut Tarhanlı, radyomuza yaptığı açıklamada, yasal değişikliklere rağmen polisin aşırı güç kullandığına dikkati çekti.

Bilgi Üniversitesi öğretim üyelerinden Tarhanlı, Amerikan Uluslararası Hukuk Cemiyeti gibi birçok sivil toplum kuruluşunun da üyesi. Tarhanlı'yla söyleşiyi, yukarıdaki Real Audio bağlantısına ya da yandaki resme tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG