Erişilebilirlik

Washington Şam'dan Taahhüd Değil Adım Atmasını Bekliyor


Bush yönetimi Suriye’nin Lübnan’dan çekilme planına kuşkulu bakıyor. Beyaz Saray danışmanlarından Dan Barlett, Suriye söz konusu olduğu zaman, bu ülkenin taahhütlerinden ziyade, yaptıklarının önem taşıdığını söyledi. CNN televizyonunun bir programında konuşan Beyaz Saray danışmanı Suriye’nin vaadinde samimi olup olmadığını sorguladı.

Beyaz Saray danışmanı Dan Barlett’in sözleri, Bush yönetiminin Suriye’nin Lübnan’dan çekilme taahhüdü hakkındaki görüşünü yansıtıyor. Barlett dünkü televizyon programında şunları söyledi:

“Suriye’nin açıklaması, uluslar arası toplumun isteklerine cevap vermek yerine, daha çok genel laflardan ibaret gibi görünüyor. 1559 sayılı Güvenlik Konseyi kararı, derhal geri çekilme istiyor. Bu geri çekilmenin kapsamına sadece askerler değil, Lübnan halkını sürekli korku ve baskısı altında tutan Suriyeli istihbarat ve gizli polis görevlileri de dahil.”

Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad önceki gün, Lübnan’daki 14 bin askeri ortak sınıra geri çekeceklerini açıklamıştı. Amerikalı yetkililer bu açıklamada, derhal geri çekilmeden söz edilmediğini, ayrıca Suriye topraklarında askeri veya istihbarat personeli kalmayacağı konusunda güvence verilmediğine dikkati çektiler. Bununla birlikte Ortadoğu’lu öteki Arap ülkelerinin yetkilileri daha iyimser yorumlar yapıyor. CNN televizyonunda konuşan Suudi Arabistan dış politika danışmanlarından Adil el Cübeyir Suriye’ye bir şans verdiğini söyledi:

“Suriye hükümetinin eninde sonunda Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi kararına uyması kaçınılmaz olacaktır. Suriye Cumhurbaşkanı da zaten bu noktayı açıkça dile getirdi.”

Washington’daki Ürdün Büyükelçisi Kerim Kavar da çekilmenin en iyi sonucu alabilmek için düzenli ve açık bir şekilde yerine getirilmesi gerektiğine işaret etti.

“Hiç kimse Lübnan’ın kaosa sürüklenmesini istemez. Bu bakımdan, geri çekilmenin, Lübnan’da istikrarı koruyacak, serbest ve özgür seçimlere yol açacak bir şekilde yapılması gerekiyor."

Ancak İsrail’in Washington Büyükelçisi Daniel Ayalon Suriye’nin sadece asker çekmesinin yeterli olamayacağını söyledi.

“Lübnan hükümetinin sınırlarında egemenliğini yeniden kurabilmesi için büyük ve çok tehlikeli bir terör örgütü olan Hizbullah’ın ortadan kaldırılması gerekir. İran’ın da Bekaa Vadisi’nde bir miktar devrim muhafızı var. Bunların da gitmesi gerekir.”

Suriye’nin Lübnan’dan çekilmesiyle ilgili takvimin, Birleşmiş Milletler temsilcisi Terje Roed Larsen’in Şam’a bu hafta yapacağı ziyaretle açıklığa kavuşması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG